Bolgár-görög vita Orfeusz származásáról

2005. március 23. 12:15

Orfeusz és Eurüdiké szerelme az ókor óta ismert történet, ám ez a sztori most komoly vitát váltott ki Bulgária és a Görög Turisztikai Hivatal között, mert az előbbiek szerint a görög mítoszok Orfeusza egyáltalán nem is volt görög.

Orfeusz és Eurüdiké szerelmének és kapcsolatuk tragikus végének története nem kevésbé ismert, mint Rómeó és Júlia tragikus drámája. De most életük feltételezett időpontja után közel 2,5-3 ezer évvel, Görögország és Bulgária vérre menő küzdelmet folytat birtoklásuk jogáért.

 

"Orfeusz a mai Bulgária területén élt" mondta el Nyikoláj Ovcharov régészprofesszor a sajtónak adott nyilatkozatában. "A görögök szerint görög volt, ám ez nem csak hogy nem igaz, hanem egyszerűen görög nacionalizmus". A professzor mindezen feltételezését arra a tavaly nyáron Bulgária déli részére vezetett expedícióra alapozza, melynek során bejelentették, hogy meghatározták Orfeusz sírjának helyét.

 

Corot: Orfeusz és Eurüdiké

 

Ám most Görögország nemzetközi turisztikai sajtókampányában a "mítikus Orfeusz szülőföldje" szlogennel reklámozza magát, és ez több helyen is nemtetszést váltott ki Szófiában. A Bolgár Utazási Ügynökségek Szervezetének vezetője, Donka Szokolva szerint a görög kampány a "történelem elferdítése".

 

Az athéni Nemzeti Régészeti Múzeum vezetője, Alexandra Christopoulou szerint a bolgár törekvések számítanak "propagandisztikusnak". "A történelemben az egyes nemzetek mindig is magukénak követelték a görög hősöket" mondta el a Daily Telegraph-nak, "így volt ez Nagy Sándorral is, és most ez van Orfeusszal. Bulgária egyébként akkor még nem is létezett."

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma