2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Tiszteletadás a holokausztban elpusztult cseh muzsikusoknak

2005. január 25. 13:43

Az auschwitzi náci haláltábor felszabadításának hatvanadik évfordulója előtt három nappal Krakkóban ünnepélyes koncerttel emlékeznek meg négy cseh muzsikusról, akik közül három Auschwitzban pusztult el.

A négy férfi - Pavel Haas, Hans Kras, Viktor Ullmann és Gideon Klein eredetileg a terezini (németül Theresienstadt) táborba került, Csehország északi részén. Ezt az erődvárost a németek zsidó gettóvá alakították át, amelyet gyakran emlegettek `Auschwitz előszobájaként`. Hans, Kras és Ullmann 1944-ben az auschwitiz gázkamrákban végezte, Kleint a Németország keleti részében lévő Fürstengrubbe szénbányáiba szállították át, 1945 elején tisztázatlan körülmények között halt meg. Terezinben a németek létrehozták a Freizeitgestaltung elnevezésű `szabadidő-irodát`, amely lehetővé tette a foglyoknak, hogy zenéljenek, hangszereket és kottákat bocsátott rendelkezésükre, ami ritka kiváltságot jelentett a németek megszállta Európában.

 

Ullmann 1943 nyarán Terezinben megírta a Der Kaiser von Atlantis - Az atlantiszi császár - című operáját, amelyet a világháborús helyzet szatírájának szánt. Naplójában beszámolt arról, hogy a gettóben mennyire alkotó volt a légkör. "Theresienstadt számomra a forma elsajátításának eszköze volt és marad" - írta, hozzáfűzve, hogy minden nagyon csúnya volt ezen a helyen és ezért alkotóképességre volt szükség ahhoz, hogy az ember napról napra kibírja. "Minden, ami művészi jellegű, totális ellentétben áll az egész környezettel" - magyarázta. Haas egy Terezinben létrehozott zenekar számára írt húros hangszerekre etűdöt, amelynek premierjére egy náci propagandafilm forgatásakor került sor: ez azt kívánta bemutatni, milyen kellemes az élet a táborban, amelyet a németek egyfajta mintatáborként próbáltak prezentálni. A mű második előadása egyben az utolsó is volt, mert ezután az egész zenekart Auschwitzba deportálták.

 

Klein 23 éves volt, amikor Terezinbe érkezett. 1944 október 9-én fejezte be triójának komponálását. Kilenc nappal később őt is Auschwitzba deportálták. Kras Brundibar címmel gyerekoperát írt Terezinben. A történet két gyerekről szól, akik énekükkel próbálnak pénzt gyűjteni, hogy tejet vehessenek beteg édesanyjuknak - ám a pénzt ellopja a szörnyű orgonista, Brundibar, aki nem tűri a konkurenciát. A gyerekeknek azonban segítségére siet a cica, a kutya és a veréb, és diadalra viszik az igazságot. Az operát először 1943 telén egy prágai zsidó árvaházban adták elő, majd többször is játszották Terezinben. A náci cenzorok átengedték, mert nem tartottak a gyerekoperától, amelynek a nyelvét amúgy sem értették. Terezinben ezek a cseh muzsikusok és társaik több mint 70 művet komponáltak.

 

A négy cseh zeneszerző alkotásait, köztük a Brundibart 2004 júniusában a Magyar Rádió kortárs zenei sorozatának záróadásában, az IBS Színpadon Lázár Eszter által rendezett hangversenyen hallhatta a magyar közönség is.

 

(MTI - Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár