2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A gladiátorok az ókor pankrátorai voltak?

2005. január 25. 10:28

Nem voltak olyan véresek a római kori gladiátor-küzdelmek, mint ahogyan az a köztudatban él. Sőt, a `halálba menők`, ahogyan a gladiátorok köszöntötték a császárt, nem is voltak életveszélyben, mert csak mímelték a harcokat, a közönség szórakoztatása céljából - állítja egy amerikai régész.

 
A gladiátorok izgató halála
Vegetáriánus gladiátorok

Steven Tuck a brit New Scientistben megjelent cikkében az ókori gladiátorok olyanok voltak, mint manapság a pankrátorok, akik látszólag őrjöngve agyba-főbe verik egymást, holott az egész csak előre megrendezett cirkusz, amelyben nagyon vigyáznak arra, hogy egyikük se sérüljön meg komolyan. Az amerikai régész szerint a gladiátorok valójában harcművészek voltak.

 

Megállapítását arra 158 ókori festményre, mozaikra és egyéb ábrázolási módra alapozza, amelyeket a mozdulatok szempontjából elemzett és ezeket összehasonlította a középkori és a reneszánszkori, elsősorban németországi és itáliai lovagi tornákról és más harci játékokról szóló könyvekkel, illetve ezek megjelenítésével. A meglepő hasonlóságokból arra a következtetésre jutott, hogy a gladiátorok célja csupán az ellenfél legyőzése és nem megölése volt.

 

Tuck elmélete nem talált egyértelmű elutasításra tudományos körökben. Például Simon Esmonde Cleary, a birminghami egyetem történésze szerint a gladiátor-küzdelmek kutatásában túlságosan a római Colosseumban dívó szokásokra koncentrálnak a tudósok - ahol a hüvelykujjal való felfelé, vagy lefelé mutatásával döntöttek az imperátorok a legyőzött életéről, vagy a kegyelemdöfésről. Cleary azt hangoztatja: egyáltalán nem biztos, hogy a birodalom más amfiteátrumaiban is hasonló módon zajlottak a játékok.

 

(MTI - Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár