2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A XIX. század Nostradamusa

2005. január 24. 11:07

Hivatásos golfjátékos volt, és egyben látnok is Jack McCullogh, aki a XIX. század végén Nostradamus örökébe lépett, bár ő kevésbé a katasztrófákra, háborúkra, merényletekre koncentrált, inkább a jövő felfedezéseire, az emberi viselkedés fejlődésére.

1892-ben jelent meg J.A.C.K. szerzői álnéven a "Golf a 2000. évben, avagy mi vár ránk" címmel McCullogh könyve, amely mintegy ötvözi Nostradamus próféciáit Rip Van Winkle történetével, miután a regény főszereplője 1892. március 24-én álomba merül és 2000. március 25-én ébred fel. A könyvben szerepelnek az 1980-as években megvalósult, vezető nélküli golfautók, a nagysebességű "puskagolyó-vonatok", amelyek először 1964-ben Japánban kezdtek száguldozni, és előre látta, hogy megszületnek a digitális karórák. Erre a könyv megjelenésétől számítva alig 80 évet kellett várni. Mc Cullogh azt is megjövendölte, hogy beindulnak a nemzetközi golfversenyek, és ez az álom 1927-ben, a Ryder Kupa beindításával meg is valósult. A könyvben, amelyet a Lyon and Turnbull aukciós cég bocsátott árverésre Edinburgh-ben, még a divatra is adott előrejelzést, mely szerint a nők elkezdenek úgy öltözni, mint a férfiak. A rövid haj és a nadrág, majd a nadrágkosztüm már az 1920-as évek vége felé hódítani kezdett.

 

McCullogh nem volt egyedül korában a jövőbe látásban, hiszen vele egy időben alkotott Herbert George Wells Időgépével és A Világok harcával, Jules Verne, aki számtalan XX. századi technikai újdonságot "tervezett meg" a tengeralattjárótól (Nemo kapitány) a videó-filmig (Várkastély a kárpátokban) és elmerengett Jókai Mór is az utókoron A jövő század regényében. Ami a Nostradamusszal való összevetést illeti, a XVI. századi francia orvos-filozófusról azt tartják, hogy előrelátott olyan eseményeket, mint az 1666-os nagy londoni tűzvész, a XX. század két világháborúja, a Kennedy-gyilkosság, sőt az egyik négysorosát 2001-ben a szeptember 11-i New York-i és washingtoni terrortámadások előérzeteként magyarázták. Csakhogy Nostradamus jóslatai mind rejtelmesek, többértelműek voltak, míg McCullogh világosan beszélt.

 

(MTI - Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár