2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A leghíresebb transzvesztita: Éon lovag kalandos élete, 1. rész

2005. január 13. 13:25

Kínos tettenérés a budoárban

Fent: Zsófia Sarolta királyné, akiért
Éon női ruhába bújt
Lent: a felszarvazott férj, III. György
angol király
1764-ben megjelentette a londoni politikai tevékenységéről és későbbi visszarendeléséről szóló memoárját (Lettres, mémoires, et négociations particuliéres), mely jókora népszerűséget szerzett neki hazájában. Számos udvari titkot kiteregetett, életét feltehetőleg csak az mentette meg, hogy a király Anglia elfoglalásáról szőtt terveiről bölcsen hallgatott. Sőt, két évvel később a még mindig hálás XV. Lajos évi 12 000 livre apanázst ítélt meg neki oroszországi tárgyalásaiért, háborús vitézségéért és egyéb szolgálataiért. Utóbbiak közül a legfontosabb természetesen a kémkedés volt, mellyel Éon továbbra sem hagyott fel. Legfőbb kedvtelése ez idő tájt a könyvek bújása volt, 6000 kötetet és 500 ritka kéziratot számláló könyvtárában időzött a legszívesebben. Éon önkéntes angliai politikai száműzetése tizennégy évig tartott.


1770 körül egyre erősödött az a pletyka Londonban, mely szerint a tekintélyes burgundiai lovag valójában nő - az emberek állítólag még a londoni tőzsdén is komoly tétekben fogadtak egyik vagy másik eshetőségre. Küllemre egyáltalán nem tűnt nőiesnek: arca és testalkata férfira vallott, s gyakran viselte a dragonyosok kapitányi egyenruháját. A lovag eleinte kitartott amellett, hogy férfi, ám csakhamar megváltoztatta álláspontját, s nagyjából 1771-től már nőnek vallotta magát. Ekkortól azt állította: leánynak született, ám szülei, hogy hozzájussanak a hozományhoz, fiúnak adták ki, s férfi módra nevelték.


Pikáns történet szól arról, mi vette rá a lovagot, hogy hirtelen hivatalosan is nőnek adja ki magát. III. György király babonás felesége, Zsófia Sarolta egy éjjel hálószobájába rendelte az akkorra már titkos szeretőjévé vált Éont, mert olyan álmot látott, mely szerint csakis a lovag tudja meggyógyítani súlyos beteg fiát. A király azonban váratlanul benyitott, s felháborodva konstatálta, hogy éjnek évadján egy férfi ügyködik a felesége budoárjában. A királynő becsülete védelmében az egyik szolga hirtelen ötlettől vezérelve azt hazudta a királynak, hogy Éon valójában nő. Mivel ekkor már széles körben pletykáltak a lovag női ruhák iránti vonzalmáról s a valós neme körüli rejtélyről, György elbizonytalanodott, s levélben kért tanácsot XV. Lajos francia királytól.


Lajos szeretőjét, Madame Pompadourt, mint emlékszünk, a női ruhába öltözött Éon egyszer már alaposan megtréfálta. Az éles eszű s a politikához felettébb jól értő asszony a maga mulatságos tapasztalatából beszélt hát, mikor azt tanácsolta a királynak: erősítsék meg, hogy Éon nő, mert így egyrészt háborítatlanul folyhat tovább a királyné és a lovag politikai előnyökkel is kecsegtető románca; másrészt elhárulnak a viharfelhők Anglia és Franciaország jó kapcsolata fölül. XV. Lajos hajlott az okos szóra, s kajánul megírta Györgynek, hogy Éon tényleg és igazából nő.


Folytatjuk!
A következő rész tartalmából: Hazatérés szoknyában, A halottnak hitt szerető felbukkan, A rejtélyre fény derül

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár