2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Történelmi botrányok, érdekességek, rejtélyek 2004-ben

2004. december 28. 12:06

Rejtélyek: fény derülhet Raszputyin és Napóleon halálára

Az év elején Leonardo da Vincről derültek ki érdekes dolgok. A művész-tudós jegyzetei között talált, mesterséges anyag előállításáról szóló rajzok és leírások alapján egy olasz tudós azt állítja: Leonardo találta fel a műanyagot, évszázadokkal a bakelit felfedezése előtt. A Mona Lisa alkotója többek között salátát, káposztát, nádtöreket és állati bendőt használt a műanyaghoz felettébb hasonlító mesterséges anyagának előállításához.


Humbug volt Atlantisz felfedezése
Egy amerikai kutató idén novemberben azt állította: megtalálta Atlantisz elveszett civilizációjának nyomait a Ciprus menti vizekben. A leleplezés már másnap megérkezett. Az újabb svindli kapcsán összefoglaltuk, hányan és hol vélték megtalálni az elveszett földrészt.
Ciprusnál keresik Atlantisz nyomait
Atlantisz felfedezése: tévedés vagy hazugság?
Atlantisz: egyetlen legenda, számtalan felfedező
Épp ellenkező helyzetbe került a könyvnyomatás feltalálója, hiszen újabb kutatások szerint nem Gutenberg találta fel a könyvnyomtatást. Egy olasz történész szerint Gutenberg nem cserélhető betűkkel nyomtatta a Bibliát, hanem egy zseniális találmánnyal, melyben a cserélhető betűket felhasználta ugyan, ám nem az eddig hitt módon. A 42 soros Biblia vizsgálata után a történész arra a következtetésre jutott, hogy Gutenberg egy olyan készülékkel dolgozhatott, melynek alapelve a mai írógépéhez hasonlít.


Nyugaton igen fontos kutatási téma a környezeti változások vizsgálata, ember és bioszféra viszonyának történeti feldolgozása. Mi is beszámoltunk egy 800 éves környezetszennyezésről: kanadai tudósok szerint Észak-Amerika élővilágát még az őslakosok természetközeli életmódja is súlyosan befolyásolta évszázadokon át. Később a betegségek történetéből ismertetünk egy érdekes elméletet, mely azt állítja: meteor okozhatta az első pestisjárványt.


Minden történelem iránt érdeklődő olvasónk hallott már a Holt-tengeri tekercsekről, többen bizonyra talán a hozzájuk fűződő elméleteket is ismerik. Két izraeli régész az idén csatlakozott azokhoz, akik szerint a Kumrán térségében élt esszénusok (a tekercsek feltételezett szerzői) egyáltalán nem voltak világtól elvonuló szerzetesek, mint azt eddig hittük - sőt, még a Holt-tengeri tekercseket sem az esszénusok írták.


Az idei történelmi rejtélyek sorát gyarapította az a meglepő kijelentés, mely szerint brit titkosügynök lőhette le Raszputyint, a cári udvar befolyásos házimisztikusát. S az "arzén volt a tapétában"-mítosz is megdőlhet: amerikai orvosok szerint ugyanis orvosi műhiba végezhetett Napóleonnal.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár