2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Atlantisz: egyetlen legenda, számtalan felfedező

2004. november 22. 12:01

Trója és az antarktiszi gyarmatosítók

Az érdekesebb elméletek közé tartozik Rand és Rose Flem-Ath ötlete: a házaspár szerint Atlantisz az Antarktiszon keresendő. A legendás civilizáció akkor pusztult el, amikor a legutóbbi jégkorszak után megemelkedett a világtengerek szintje. Trója, a mínoszi kultúrájú Kréta, Szantorini szigete és a többi ókori magaskultúra csupán az antarktiszi `anyaország` gyarmatai lehettek - tartja az elmélet.


A trójai háború a történészek szerint
Történészek és áltörténészek csapnak össze egy másik legenda, a trójai háború megtörténte kapcsán. Cikkünkben még arról a rejtélyes "tengeri népről" is szó esik, amit egyesek az elsüllyedt Atlantisz népének vélnek.
Tavaly elképesztő erővel indult újra az Atlantisz utáni hajsza. Először egy német fizikus, Rainer Kühne állt elő júniusban azzal az ötlettel, hogy Atlantisz nem más, mint Andalúzia egyik vidéke. Elméletét műholdfelvételekre alapozta, melyeken egy koncentrikus körök közepén fekvő mocsaras területet vélt felfedezni. (Platón Atlantiszt koncetrikusan elhelyezkedő gyűrűkkel írta le.) Kühne szerint az atlantisziak voltak az a "tengeri nép", mely a Földközi-teger déli partvidékén élőket i. e. 1200 körül megtámadta.


Az idén pedig mi is beszámoltunk a svéd földrajztudós, Ulf Erlingsson ötletéről: sok elődjétől eltérően ő nem a Földközi-tenger vidékén, hanem fent északon vélte megtaláli az elveszett földrészt. Erlingsson nem kevesebbet állít, mint hogy Atlantisz voltaképpen a mai Írországgal azonos, hiszen az Emerald-sziget földrajzi adottságai egybeesnek Platón leírásával, az "elsüllyedt földrész" legendájának pedig Dogger Bank, az Északi-tenger egyik homokpadjának i. e. 6100 körüli víz alá kerülése adhatott táptalajt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár