Attila palotája Tápiószentmártonban

2004. november 18. 10:51

Elfogadták Attila feltételezhetően valaha a mai Tápiószentmárton területén állt fapalotájának látványtervét, amelyet az Attila Alapítvány több beérkező pályamű közül választott ki, s a Szent István Egyetem építészeti tanszéki csoportja készítette - közölte az alapítvány főtitkára szerdán az MTI-vel.

Forrás: fenyhid.fw.hu

Attila mellszobra az
Attila-dombon

Különféle leírások szerint a 400-453 között élt hun király egy ideig a mai Tápiószentmárton területén egy fából és kőből épült palotában lakott, s az is vélelmezhető, hogy a közelben temették el - mondta Tóth János. Ez adta az ötletet, hogy a palota képzeletbeli mását itt felépítve, egyedülálló idegenforgalmi és kulturális értékkel gazdagodhatna a település, amely ezáltal meghozná a fellendülést az egész térségnek - tette hozzá.

 

A 100x100 méteres, a görög, a római építészet hatását magán viselő épületmúzeum, éttermet, szállodát is magában foglalna. A beruházás hozzávetőleg kétmilliárd forintba kerülne, amelyet a kulturális tárcától, EU-s forrásokból és magánbefektetőktől várják - hívta fel rá a figyelmet a titkár. Egy magát egyelőre megnevezni nem kívánó külföldi üzletember már jelezte is, több százmillió forintot szívesen ráfordít a megvalósulásra. Most a Ruda Győző vezette építészeti csoportot fel is kérték a palota részletes terveinek kidolgozására. A leendő vár az Attila-domb szomszédságában épülne meg. E természetes képződményt a földből áramló mágneses kisugárzásnak köszönhetően mozgásszervi és egyéb panaszok gyógyhelyeként tartanak számon. Ez évben már százezren látogattak ide, közöttük sok külföldi - közölte az MTI-vel Kocsi János, a területet magában foglaló Kincsem Lovaspark tulajdonosa. A gyógyhely, a lovaspark és a majdani palota együtt egy olyan turisztikai értéket képvisel, ami az ország idegenforgalmi vonzerejére is jótékonyan hatna - tette hozzá.

 

A közelben hamarosan hozzákezdenek Attila sírjának felkutatásához is. Különböző adatokból ugyanis arra lehet következtetni, hogy 453-ban ezen az akkor, a Tisza árteréhez tartozó mocsaras vidéken temették el aranykoporsóban a hunok királyát.

 

(Panoráma)

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma