Cenzúrázzák a kínai mészárlásról szóló mangát Japánban

2004. november 15. 11:24

Egy mangakiadó kivágja a sorozat legutóbbi számából azokat a részeket, melyek a japánok nankingi brutalitását ábrázolják.

Példátlan politikai cenzúra

http://www.bergen.org
Nanking, 1937
A hetente kétmillió példányban fogyó Young Jump mangafüzet szeptemberben beszüntette "Kuni ga Moeru" (Az égő város) című sorozatának közlését, miután tiltakozó telefonhívások és e-mailek áradata érkezett a kiadóba az utolsó résszel kapcsolatban.


A képregényújság kiadója, a Shueisha sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy a füzetben japán katonák láthatók, amint a kínai város 1937-es ostroma során a foglyokat szuronnyal végzik ki, a nőket megerőszakolják, a védtelen polgári személyeket pedig lefejezik.


A kiadó azt is bejelentette, hogy a képregény könyv-formátumú kiadásába már nem kerül bele a füzet 10 oldala, további 11 oldalt pedig átdolgoznak. A Japánban rendkívül népszerű manga-füzetek történetében még nem volt példa efféle cenzúrára, jóllehet a stílus egyes válfajai éppen brutalitásukról híresek.


http://www.animenewsnetwork.com
Hiroshi Motomiya
Az égő város című képregény egy közhivatalnokról szól, aki az 1930-as évek zavaros viszonyai köze-pette próbál boldogulni. Alkotója, az elismert manga-művész, Hiroshi Motomiya - akinek műveit erős társadalom-kritika jellemzi - egy ismert, korabeli fényképet is felhasznált a történet megalkotásakor. Nacionalista kritikusai azonban kétségbe vonták a felhasznált fotó eredetiségét, és ez alapján azt hangoztatják: a tömeggyilkosság meg sem történt.

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma