Kékesfehér fénybe burkolózik Prága

2004. november 10. 13:00

Prága történelmi városrészeinek sétálóutcáin és terein fokozatosan ismét bevezetik a gázlámpákat, hogy minél inkább visszaadják a Moldva-parti metropolis ősi központjának egykori hangulatát.

Az első 26 darab gázlámpát, amelyek a XIX. századi lámpák hű másolatai, a napokban szerelték fel, s helyezték üzembe a híres Óvárosi tér szomszédságában elterülő Szénpiac téren. `Célunk, hogy a lakosság és a turisták örömére az ódon és hangulatos zegzugos utcákba, valamint a terekre esténként visszahozzuk az egykoron megszokott, romantikus, kékesfehér fényt. A világban ma már ritkán látni ilyent, s nem titkoljuk, hogy ezzel is vonzóbbá akarjuk tenni Prágát` - nyilatkozta újságíróknak Pavel Klega, az óvárosi tanács képviselője.

 

A tervek szerint gázlámpákat kap a híres úgynevezett Királyok útja, amely a mai belvárosi Reprezentációs háztól az Óvárosi téren, a Károly-hídon és a Kisoldalon keresztül a Hradzsinba vezet. Ezt a turisták által nagyon kedvelt sétáló utat azért nevezik Királyok útjának, mert egykoron a mai Reprezentáció ház helyén lévő épületben választották meg a cseh királyokat, akik aztán gyalog felvonultak a várhegyre, hogy a Hradzsinban elfoglalják trónjukat. Ugyancsak gázlámpákat kap a Hradzsin tér és környéke, valamint a Kisoldali tér is, ahol magyar és cseh nyelvű emléktábla hívja fel a figyelmet arra, hogy az ott álló egykori jezsuita kolostorban lakott a XVIII. században néhány évig II. Rákóczi Ferenc erdélyi fejedelem.

 

A cseh fővárosban egyébként az utolsó gázlámpákat, amelyek a várhegy alatti Kisoldal egy-két utcájában égtek még, a múlt század hetvenes éveinek elején váltották fel korszerű villanylámpákkal. Prága az európai kontinens egyik turisták által leginkább látogatott történelmi városa. Az idén várhatóan mintegy 3,8-4 millió külföldi keresi fel, a tavalyi 3,3 millióval szemben. Statisztikai kimutatások szerint a Csehországba látogató külföldiek mintegy 55 százaléka a száztornyúnak becézett Prágát is felkeresi.

 

(Panoráma)

Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma