2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ezer kilométer cowboy-nyeregben

2004. október 14. 13:02

A `Western Trail Ride` elnevezésű vállalkozással a résztvevők arra emlékeznek, hogy a XIX. század második felében szarvasmarhák millióit terelték Texasból északra.

Húsz kocsi és több mint 150 lovas halad észak felé. Egy órája kelt fel a nap. A texasi Seymour mellett húzódó keskeny úton lovak nyerítnek, lovasok káromkodnak, lószerszámok nyikorognak, keleti irányból hűvös szél támad, a magasban ölyvek keringenek. Vadnyugati filmet forgatnak?

 

Majdnem: forgatásról szó sincs, de a lovasok mégis a vadnyugatot elevenítik fel, a cowboy-élet lényegét alkotó hatalmas marhahajtások történelmi nyomán haladnak, és több mint ezer kilométert kell megtenniük.  A "Western Trail Ride" elnevezésű vállalkozással a résztvevők arra emlékeznek, hogy a XIX. század második felében szarvasmarhák millióit terelték Texasból északra. Kansasban azután vasuti kocsikra rakták az állatokat, hogy Chicago és a keleti partvidék óriási vágóhídjaira szállítsák őket. A cowboyok nagy időszaka volt az, még mielőtt Texas déli részén megjelent volna a vasút. A legnevezetesebb hajtás a Fort Worthön átvezető Chisholm Trail volt, s ennek árnyékában nyitottak 1876-ban egy másik útvonalat, amely a Western Trail nevet kapta.

 

A vállalkozás szervezői, Bandera texasi város lakosainak egy lelkes csoportja, percnyi pontossággal eltervezte a történelmi menetelést. Nem terelnek ugyan szarvasmarhákat, de hat és fél hét leforgása alatt 1040 kilométeres utat kell megtenniük. Folyókon és autópályák alatt kelnek át, autóutakat kereszteznek, falvakon és városokon, országutakon és mezőkön mennek keresztül. Néhány cowboy mindig a menet előtt és után halad, hogy biztosítsák a közlekedést. A menet szeptember 6-án indult Banderából és a tervek szerint október 23-án érkezik meg a Kansas állambeli Dodge Citybe. A texasi településeket elhagyva átkelnek a Vörös folyón, majd Oklahomában mennek tovább. Naponta 15-40 kilométert tesznek meg. A lakott településeken fogadásokat, evészetet-ivászatot, parádékat és táncmulatságokat rendeznek a modern cowboyok tiszteletére. Éjszakánként falvak terein, ranchokon, vagy rodeó-arénákban pihennek meg. Van velük konyha- és szerszámkocsi, lakókocsi, sátor, sőt még több hordozható toalett is. Utóközben érdeklődők csatlakozhatnak hozzájuk lóháton vagy akár lovas kocsin is és napi részvételi díj fejében egy ideig velük tarthatnak.

 

A vállalkozás közhasznú célt szolgál: pénzt gyűjtenek, amelyből az út mentén történelmi emléktáblákat helyeznek el. Október 23-án, a kansasi Dodge Citybe érkezés napján hatalmas party lesz a város rodeó-arénájában.  Az egész Trail "főnöke" egyébként egy hölgy: a 65 éves, texasi Suzy Heywood, akinek nagyapja még cowboyként terelgette a marhákat az igazi Western Trailen.

 

(Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár