2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Elhunyt Jacques Derrida

2004. október 11. 09:31

Életének 74. évében egy párizsi kórházban elhunyt Jacques Derrida a világ leghíresebb filozófusa. A sokat vitatott francia mester nem kevesebbet állított, mint hogy soha olyan kegyetlen és kirekesztő világban még nem élt az ember mint jelenleg, a liberális demokrácia, a kapitalista piacgazdaság viszonyai között. Bár filozófiájának egyik kulcsfogalma még a vörösboros nyúlpörkölt receptekbe is bekerült, élete nagy csalódásának nevezte, hogy profi focista sosem lehetett belőle.

Dekonstruálta a nyugati metafizikát

A XX. századi filozófia nagy alakja mindenekelőtt a dekonstrukció-elmélet megalkotásával tette le névjegyét a gondolkodás történetében. Hírnevét nemcsak hazájában, hanem külföldön, főként az Egyesült Államokban alapozta meg: díszdoktora volt több amerikai egyetemnek.

Jacques Derrida 1930-ban az algériai el-Biarban született, majd 19 évesen Fraciaországba ment. 1952-től a párizsi tanárképző főiskola (Ecole Normale Superieur) növendékeként Michel Foucault és Louis Althusser tanítványa lett.
Később az amerikai Harvard, majd pedig a párizsi Sorbonne hallgatója lett. 1965-ben avatták a filozófia professzorává, és a tanárképző főiskola tanára, majd tanszékvezetője lett.

Nincs semmi a szövegen kívül

Filozófiájában kezdetben a fenomenológia tanulmányozója, Husserl-értelmezéseivel az írás filozófusaként vált ismertté. Később a poszt-strukturalizmus irányzatának képviselője lett. Érett műveiben a dekonstrukció-elmélet alapján bírálta a nyugati metafizika szerinte legnagyobb előítéletét, a logocentrizmust, vagyis hogy a beszéd felette áll az írott szövegnek. Derrida szerint a filozófia maga is szöveg.

Dekonstruált nyúlpörkölt

Az utóbbi időkben ugyan egyre növekvő utálattal viseltetett a dekonstrukció iránt, hiszen a fogalom teljesen áthatotta a mindennapi nyelvhasználatot is. Egyik utolsó interjújában bevallotta, hogy a dekonstrukció szót egyszer még egy New York Times-ban megjelent vörösboros nyúlpörkölt receptjében is megtalálta (NYT, 1998. május 30., 7. o.). Nem is beszélve Woody Allen Agyament Harry (Deconstructing Harry) című filmjéről.

A világ leghíresebb filozófusa

Derrida a leghíresebb filozófus megnevezést sohasem cáfolta, sőt Franciaországban kitartóan harcolt a filozófiaoktatás kiterjesztéséért, 1983-ban alapítója volt a Nemzetközi Filozófiai Főiskolának (Collége international de philosophie). Több amerikai egyetem (köztük a rangos Yale és a John Hopkins) vendégtanáraként tanított.

Több mint negyven könyvet írt, 1993-ban szerzett művében, a Marx kísérteteiben rehabilitálta Marxot. A sokat vitatott francia filozófus nem kevesebbet állított, mint hogy soha olyan mértékű kegyetlenség, egyenlőtlenség, kirekesztés nem uralkodott még a földön, mint jelenleg, a liberális demokrácia, a kapitalista piacgazdaság viszonyai között. A brit filozófiai tradíció képviselői részéről olyan mély gyanúval találta szemben magát, hogy Cambridge-ben 20 brit társa is ellenezte díszdoktori kinevezését.

A számos kitüntetéssel elismert tudóst 1993-ban a pécsi Janus Pannonius Tudományegyetemen "honoris causa" doktorrá avatták.

Nem volt elég jó focista

Egy interjúban élete legnagyobb csalódásának nevezte, hogy nem léphetett kedvenc írója, Albert Camus nyomába, aki az algériai fociválogatott tagja volt: "Profi focista szerettem volna lenni, de felhagytam ezzel az álmommal, mert nem voltam elég jó."

Halálát hasnyálmirigyrák okozta.

Életéről Kirby Dick - Amy Ziering Kofman páros készített Derrida címmel dokumentumfilmet, melyet a 20. Sundance Filmfesztiválon mutattak be.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár