A Da Vinci-kód amatőr nyomozói

2004. október 4. 15:41

Egyre több a kódfejtő Az utolsó vacsora előtt, mármint Leonardo da Vinci félévezredes festményének csodálói - vagy csupán nézegetői - között.

Dan Brown A Da Vinci-kód című regényének 2003-as megjelenése után a turistákat elsősorban nem a lenyűgözően szép műalkotás története, a rajta alkalmazott festészeti megoldások érdeklik, hanem a képen található állítólagos jelek és kódok: miért szerepel, vagy nem szerepel a Szent Grál a festményen, férfi-e vagy nő a Krisztus mellett látható tanítvány.


A milánói idegenvezetők - a festménynek az olasz város egyik temploma ad otthont - arra panaszkodnak, hogy a látogatók egyszerűen félbeszakítják mondanivalójukat, és a könyvben olvasott kódokról faggatják őket. A könyv szerzője szerint ugyanis a képen a Megváltótól jobbra nem János, hanem Mária Magdolna, Jézus eltitkolt felesége ül, aki gyermeket is szült Krisztusnak. A két alak között felsejlő V-forma pedig a Szent Grál szimbóluma, ami a "szent nőiességet" hivatott jelképezni.


A látogatók - egy-két kivételtől eltekintve - hallottak már az amerikai író könyvéről. Legtöbbjük azt sem tagadja, hogy nem elsősorban Leonardo da Vinci világhírű festménye, hanem az egyház berkeiből kiszivárgott intrikák, a különféle titkos, vallási társaságokról terjedő pletykák miatt látogatott el a templomba.


(MTI Panoráma)

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma