2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A Santa Maria rejtélyes maradványai

2004. szeptember 15. 14:06

Kolumbusz 1492-es zászlóshajója a történelem egyik legismertebb hajója, ám kevesen tudják, hogy a Santa Maria nem tért vissza Spanyolországba.

Kolumbusz
Kolumbusz 1493-ban hazatért Spanyolországba, ám zászlóshajóját és  emberei több mint egyharmadát hátrahagyta. 1492 karácsonyának éjszakáján a Santa Maria ugyanis megfeneklett egy karib-tengeri homokpadon. Legnagyobb hajója sajnálatos veszteglése miatt Kolumbusz 39 tengerészét a ma Haitiként ismert szigeten hagyta hátra - a barátságos Guacanagri által vezetett taino indiánokkal. Embereinek meghagyta, hogy építsenek erődöt, fedezzék fel a környéket, keressenek aranyat, és kössenek békés megállapodásokat az őslakosokkal.


Ígéretét, hogy egy éven belül visszatér, be is tartotta. Érkezésekor azonban az erődöt felperzselve, a tainók faluját felprédálva találta - emberei közül pedig már egy sem volt életben.


A régészek és kalandos kedvű felfedező-társaik most elhatározták, részletesen feltárják a Santa Maria roncsait és Európa első amerikai településének, a La Navidad erődnek a maradványait. Ha megtalálnák a hajót, máris nagyot lépnének előre. Kolumbusz írásaiból ugyanis kiderül: a La Navidad-erőd a zátonyra futott zászlóshajótól 4,2 tengeri mérföldre épült fel. Kolumusz azt is meghagyta embereinek, hogy az erőd építéséhez használják fel a Santa Maria roncsait. Ha a tengerészek követték az utasítást, meglehet, hogy a hajó és az erőd - ugyanazon anyagból épültek!


Kathleen Deagan régész 25 évvel ezelőtt kezdett ásatásokba Haiti északi részén, hogy bizonyítékot találjon a hajó és az erőd e különös összetartozásának bizonyítására. Deagan ma már azt állítja, az erődöt megtalálta: a település maradványai között ugyanis Kolumbusz idejéből származó tárgyakat talált - apró töredékeket, disznófogat és egy patkány-állkapcsot. Utóbbiak - noha első hallásra felettébb érdektelen ócskaságnak tűnnek - azért rendkívül figyelemre méltók, mert mind a sertést, mind a patkányt az európaiak vitték be Amerikába.


"Szeretünk eljátszani a gondolattal, hogy ez volt a süllyedő hajót elhagyó első patkány az Újvilágban" - nyilatkozta Deagan, a Floridai Természettudományi Múzeum vezető régésze, a Floridai Egyetem Antropológiai és Latin-Amerikai Tanulmányainak vezető professzora.


Mint a tudományos életben megszokott és természetes, nem mindenki osztja Deagan nézeteit. Közéjük tartozik Barry Clifford, aki szerint a Santa Maria maradványai valahol a Navidad-erődöt övező sekély vízben lehetnek. A kérdés az, vajon megmarad-e egy fából készült hajótest 500 éven át a sós tengervízben? Ha nem, úgy a kutatók legfeljebb a hajó kőnehezékeinek bukkanhatnak nyomára, amiket az európai kőfejtőkből vett mintákkal azonosíthatnak - olvasható a Discovery Newson.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár