Múzeum az inkvizíció börtönéből

2004. augusztus 19. 12:57

Múzeummá alakítanak egy 17. századi szicíliai börtönt, amelyben az inkvizíció százakat kínzott meg. A közönség is láthatja az elfogottak graffitijeit.

`A cellák falait teljesen beborítják a rabok graffitijei, amelyek reményeiket és imáikat, illetve a szentek arcképeit ábrázolják` - nyilatkozta Domenico Policarpo, a felújítás vezető építésze.


"Amikor az 1700-as évek végén eltörölték az inkvizíciót, az összes dokumentációt és irattárat megsemmisítették. Ezek a falfirkák szolgálnak egyedüli bizonyítékként arra, hogy egykoron itt embereket őriztek és kínoztak. Túl sok művészi értéke természetesen nincs ezeknek a rajzoknak, ám az emberi értékük felbecsülhetetlen. Már csak ezek a falba karcolt művek tanúskodnak a foglyok kínhaláláról" - tette hozzá Policarpo.


A graffitit Giuseppe Pitre történész fedezte fel 1906-ban, a Palazzo Steri felújítása közben. A Palermoi Egyetem vezette felújításra 10 millió dollárt szánnak, és a munkálatokat két éven belül be is fejezik. Az egyetem tulajdonában álló Palazzo Steriben létrehozandó múzeum 16 cellát mutat majd be, két emeleten.


Az inkvizíció a katolikus egyház vizsgálóbizottsága volt. Tisztviselőinek célja a katolicizmus védelme, másképp szólva az eretnekek elleni harc volt. Az inkvizíció tevékenysége főképp az eretneknek, boszorkánynak vagy egyéb istentelenségben vétkesnek bélyegzett keresztények - valamint áttérített zsidók és muszlimok - üldözése volt


II. János Pál pápa 2000-ben bocsánatot kért mindazokért a bűnökért, melyeket a katolikus hit nevében követtek el. Ezek közé tartoztak az inkvizíció eljárásai is. Idén júniusban mégis megjelent a Vatikán gondozásában egy könyv, mely szerint a kínzásokat, megégetéseket és más büntetéseket nem alkalmazták annyira széles körben az eretnekek ellen, mint ahogy azt általában állítják.


"Az inkvizíció 200 évig működött Szicíliában, 1592 elejétől a spanyol uralom alatt végig ők uralták a szigetet. Az eretnekek számára 1603-ban hozták létre a börtönkomplexumot a Palazzo Steri épületében, és egészen 1782-ig használták" - mondta Policarpo. A Palermoi Egyetem 1970-ben vette át az épületet, melyben most az Európai Unió támogatásával múzeum létesül.

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma