2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Felújítják a Cutty Sarkot

2004. augusztus 18. 12:33

Számítógépes modellt készítenek a híres teaszállító klipperről, a Cutty Sarkról, hogy megtalálják a lejobb módszert a restaurálására.

Cutty Sark, Greenwich, London
A modell elkészítését és a restaurálást a londoni Greenwich Egyetem fogja végezni. A hajó jelenleg szárazdokkban áll, ám félő, hogy a rozsda és a korhadás végveszélybe sodorja.


A számítógépes modell valójában arra szolgál majd, hogy segítségével a szakemberek eldönthessék: hogyan mozdíthatják el a hajó gerendáit, és hogyan támasszák majd ki a hajó vázát. Az egyik elképzelés szerint a Cutty Sarkot erős kevlar-hálóba teszik. Ezzel a megoldással a látogatók akár körbe is sétálhatnák majd a kiállított hajót.


A számítógépes kutatás két éven át tart majd. Chris Bailey, a Greenwich Egyetem professzora szerint "biztosan megfejtjük a rejtélyét, hogy miért áll még mindig egyben a hajó - és hogy miért fog így állni a jövőben is".


Az eljárást a brit Kereskedelmi és Ipari Minisztérium 135000 fonttal támogatja. A Cutty Sark megóvására létrehozott alapítvány azonban igénybe szeretné venni a brit Nemzeti Lottóalap műemlék-megóvásra fordítható sokmilliós nyereségét is. Richard Doghty, az alapítvány igazgatója a felújításról így nyilatkozott: "A számítógépes modellek akkora segítséget nyújtanak, hogy az szinte felbecsülhetetlen. Így biztosan elkerülhetjük a sokba kerülő hibákat."


Mivel csak a jövő év elején dől el, mire fogják fordítani a lottóból befolyó nyereséget, a felújítási munkálatok legkorábban 2006 őszén kezdődhetnek. Ha azonban egy penny sem jut a hajó megóvására, az is megeshet, hogy el kell zárni a látogatók elől a legendás Viktória-korabeli teherhajót, a Cutty Sarkot - olvasható a History Today weboldalán.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár