Szenzációs római mozaik Angliában

2004. augusztus 5. 13:36

Munkások fedezték fel a Wight-szigeti római villában a viktoriánus burkolat alatti dekoratív mozaikot - adta hírül a History Today.

http://www.bradingromanvilla.org.uk
A római eredetű Brading Villában a régészek egy új részleg megnyitása előtti utolsó pillanatban fedezték fel a 4. századi padlóburkolatot. A két mintás padlódarabot akkor találták meg, amikor az építők befejeztek egy átjárót, és eltávolították a száz éves faburkolatot.


A villát valószínűleg a 4. századot követően hagyták el lakói, ezt követően az 1880-as években fedezték fel újra. Ekkor az építőmunkások a padlót homokkal és betonnal fedték be, hogy megóvják azt. A régészek egész mostanáig úgy gondolták, hogy a padlók a beavatkozás miatt mindörökre elvesztek, így a helyszínt is egyre inkább elborította a föld és a szemét.


Már az eddig ismert mozaikok megóvásához is sok pénzre volt szükség, ám a 40 négyzetméternyi mozaik maradványainak feltárása is sokba fog kerülni. A római mozaikpadlók igen ritkák Angliában, igazából a Brading Villán kívül alig van ehhez hasonló római emlék a szigetországban - s ez különösen értékessé teszi. A helyszín már eddig is a veszélyeztetett világörökségi műemlékek listáján volt, ám most a Heritage Lottery Fund és az Angol Örökségvédelmi Hivatal (English Heritage) három millió fontot biztosított a villa feltárására.


Külön érdekesség, hogy mindeddig egy cédrusfa koronája védelmezte a villát a természeti viszontagságtól - kapcsolatot teremtve a természeti és az épített örökség között.

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma