Anglia legrégibb női aktja

2004. augusztus 3. 09:08

A különös képet az avatatlan szemlélő bumerángnak nézné, pedig Anglia egyik vezető régésze szerint az ábra Anglia legrégibb aktképe.

Korábban


Millió éves műalkotás

Egy bulgáriai barlangban valószínűleg megtalálták a szimbolikus gondolkodás eddig ismert legrégebbi nyomát - még akkor is, ha a szóban forgó alkotás csupán állatcsontba vésett rovátkákból áll.

A pucér keblek aranykora

A 17. századi angol asszonyok, királynőktől az utcanőkig, gyakran hordtak olyan ruhát, mely fedetlenül hagyta az egyik vagy akár mindkét mellüket - derül ki egy mentalitás-történeti kutatásból, mely a kor populáris kultúráját, azon belül is a népszerű ballada-illusztrációkat elemzi.

Hová tűntek Anglia barlangrajzai?

http://www.shef.ac.uk
Egy rajz a Craswell-szirti barlangból
A rajz egyike azoknak a szépséges - főleg állatokat ábrázoló - véseteknek, melyeket tavaly fedeztek fel a Craswell-szirtnél. A képek megtalálásáig azt hitték, Angliában nincsenek is jégkorszaki barlangfestmények. Európa szinte összes késő-kőkorszaki barlangfestménye ugyanis Franciaországban, az Ibériai-félszigeten és Olaszországban került elő.


A tudósok véleménye mégis megváltozott, mikor a Creswell-szirti műveket felfedezték. A barlang-karcolatok az 1990-es évek közepén felfedezett Boxgrove-i emberrel együtt a brit régészet történetének legfontosabb paleolit-kori leletei.


A Craswell-rajzok felfedezésének története 2002 végén, az Oxfordi Egyetemen elköltött ebéddel kezdődött. Két szakértő  az asztal mellett Nagy-Britannia hiányzó paleolit-kori barlangművészetének rejtélyén tépelődött: az emberi evolúciót kutató Dr. Paul Pettitt, és Dr. Paul Bahn szabadúszó régész, Anglia első számú barlangrajz-szakértője.


Bahn abból indult ki, hogy a jégkorszakban Nagy-Britannia és a kontinens között száraz földnyelv volt, és a vadászók-gyűjtögetők fokozatosan betelepülhettek a későbbi szigetekre. Csakhogy míg ezek az egyedek számtalan csontot, eszközt és apróbb műtárgyat hagytak maguk után, barlangvéseteket vagy -rajzokat egyáltalán nem. Ez azért is különös, mert ugyanők művészeti szempontból máshol jóval termékenyebbek voltak: az ő kezüktől származnak az 1940-es években Lascaux-ban és 1994-ben Chauvet-ben megtalált barlangfestmények, illetve az Altamira-barlang 1879-ben feltárt képei is.


"Egy régi és megdönthetetlennek hitt elmélet szerint a barlangi művészet csak Észak-Spanyolországban és Dél-Franciaországban létezett, és a felső-paleolitikum más közösségei ezt a tevékenységet nem követték" - mondta Pettitt. "Amikor a barlangi művészetre gondolunk, egyből a festmények jutnak eszünkbe. A barlangi művészet több mint 90 százaléka viszont vésetekből áll. Csakhogy a vésetek, karcolatok a festményekhez képest kevésbé feltűnőek, és a gyakorlatlan szemnek nehezebb észrevenni őket."

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma