2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megmentik Lincoln hangját

2004. július 27. 14:05

Amerikai tudósok olyan eljárást dolgoztak ki, mellyel megmenthetők a 19. századi, viaszhengerre készült hangfelvételek.

Kaliforniai tudósok vadonatúj technológiával - egy speciális mikroszkóppal és programmal - próbálják megmenteni a 19. századi, lassan teljesen hallgathatatlanná váló hangfelvételeket. A Lawrence Berkeley National Lab munkatársai, Vitalij Fagyejev és Carl Haber szubatomi szinten talált megoldást arra, hogyan menekülhetnek meg a becses, történelmi jelentőségű hangfelvételek - olvasható a History Today történelmi portálon.


A tudósok az 1950-es években használt sellak- (lakkmézga-) lemezeken kísérletezték ki az eljárást, melynek során egy optikai berendezéssel leolvassák a lemez barázdáit, és rekonstruálják a lemezen tárolt hangot. A végeredmény az, hogy a számítógép kiváló minőségű hangot produkál anélkül, hogy a lemezt károsítaná. Nem is károsíthatja, hiszen fizikailag semmi sem érintkezik a lemezzel. Ezzel az eljárással tízszer annyi információt lehet leolvasni a lemezről, mint egy hagyományos lemezjátszó-tűvel.


A tudósok munkáját az amerikai Kongresszusi Könyvtár szponzorálja, a gyűjteményben ugyanis 128 millió, vészesen romló állapotú hanganyag található. A Kongresszusi Könyvtár olyan történelmi személyiségek eredeti hangját őrzi, mint Viktória királynő, Alfred Tennyson, Florence Nightingale és Vilmos császár. Sőt, a gyűjtemény egyik féltett kincse Abraham Lincoln egy 1863-ban, az amerikai polgárháború idején rögzített beszéde. A digitális archiválás nem tűr halasztást, hiszen a könyvtár 1902 előtti, viaszhengeres audio-archívumának fele a rovarok és a bomlás miatt máris megsemmisült.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár