2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Egy olasz falu kiirtásával vádolnak hat egykori náci tisztet

2004. július 16. 10:04

Nőket, gyerekeket és időseket mészárolt le egy olasz faluban egy SS hadosztály, melynek hat egykori tisztje most bíróság előtt felel tettéért.

A 16. SS Reichsführer hadosztály tisztjeit vádolják 560 gyermek és nő lemészárlásáért. A német törvények szerint a hat egykori SS tisztnek nem kellett megjelennie a tárgyalás helyszínén, a La Spezia városában lévő olasz katonai bíróságon, noha a hadosztály egyik tagja korábban bevallotta, hogy az akció során 20 nőt megölt. Ludwig Göring, akinek ügyét a többiekétől külön tárgyalják, az ügyészségnek részletesen elmesélte hogyan irtották ki a falut egy nap alatt. Mint elmondta, borzalmas tette folyton ott kísért gondolataiban. Viszont a hat vádlott mindegyike tagadja, hogy részt vett volna a mészárlásban, néhányan azt sem ismerik el, hogy valaha jártak ott.

 

A toszkán falu, Sant'Anna di Stazzema 1944-ben az olasz partizánok egyik támaszpontja volt. Mire az állig felfegyverzett katonák olasz besúgóikkal megérkeztek, a partizánok elhagyták a falut. Így az SS tisztek dühe az ottmaradt nőkre, köztük terhes asszonyokra, gyermekekre és idősekre zúdult. Összesen 560 embert mészároltak le, majd a holttesteket gázolajjal leöntötték és felgyújtották.

 

A tárgyaláson a vád tanúiként meghallgattak 9 túlélőt is. Köztük volt Enio Mancini, akinek golyóval a testében sikerült megszöknie üldözői elől. Mancini szerint az elkövetők gondosan kidolgozták embertelen tettüket, amely a település és a civil lakosság ellen irányult. Az egykori áldozat nem tud szabadulni gyötrő emlékeitől, még mindig érzi az égett hús szagát. Több túlélő emlékszik, hogy a gyilkosok a templom padjait használták az áldozatok elégetéséhez.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár