Drakula Don Juan köpönyegéből bújt elő

2003. augusztus 22. 10:49

Világosan látszik, hogy a Drakula szerzőjének kezét a Don Giovanni vezette

Don Giovanni Drakula köpönyegéből bújt elő

Drakula szerepében Lugosi Béla

A Don Giovanni (a nem olasz nyelvű előadásokban, s az irodalomban Don Juan) és a Drakula közötti hasonlóságok alapján világosan látszik, hogy a Drakula szerzőjének kezét a Don Giovanni vezette.

Alessandro Barrico olasz kritikus és író a La Republicaban olvasói levélben hívta fel a figyelmet számos párhuzamra, majd magyarázatként hozzátette:

"Stoker megszálottan rajongott a Don Giovanniért. Talán elméjének egy rejtett zugából irányítva tudat alatt is befolyással volt rá az opera s az inspiráció szintjén külöböző mintákat és eszközöket adott írói vénájának".

Dracula - Don Juan párhuzamok:
 • Mozart Don Giovannijának első felvonása végén a nagy csábító találkozik ellenfeleivel. Az öt ellenfélből az egyiknél még pisztoly is van, mégis megmenekül. Bram Stoker Drakulája végén hasonlóan valószínűtlen jelenet játszódik le: öt fegyveres kergeti az ablakon távozó Drakulát, de hiába.
 • A csábító és a vámpír egyaránt három áldozatot szedett. Don Giovanni áldozatai: Zerlina, a parasztlány, Donna Elvira és Donna Anna; Drakula áldozatai: Lucy Westenra, Jonathan és Mina Harker.
 • Mindkettejük ellensége két szerelmespár és egy öregember.
 • Don Giovanni és Drakula egyaránt úr-szolga viszonyt tartanak fenn. A szolgák, Leporello és Renfield egyaránt amiatt siránkoznak, hogy nem részesülhetnek az uraik által szerzett örömökből.
 • Zerlina elcsábítását leszámítva a csábító és a vámpír történetének minden fontos fejleménye éjszaka történik.
 • A Donna Anna elcsábítása közben vámpírruhát viselő Don Giovanni álmából ébreszti a lányt, akárcsak Drakula a megtámadott Lucy Westenrat.

  Címkék
 • Haza, szeretet
  MNM Báthori István múzeuma
  vajavar.hu

  Játsszon!

  Honnan származik a következő idézet? „Harcoljatok Allah ösvényén azzal, aki harcol veletek... Harcoljatok ellenük, amíg meg nem szűnik a kísértés és Allah hite nem győz...”

  Történelmi adattárak

  Mi történt a szülinapomon?

  Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

  X
  Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2014. őszi száma