Virtuális Diafilmtörténeti Múzeum

2003. július 25. 11:00

A laterna magicatól a tekercses mesefilmig követhető a Neumann-ház Virtuális Diafilmtörténet kiállítása

`http://diafilm.neumann-haz.hu/vetitoterem.html`
Békeharc Magyarországon 1953
Amint a Virtuális Diafilm-történeti Múzeum honlapján olvasható a múzeum Bíró Ferenc magángyűjteményére épül, amelyben az 1920-as évektől napjainkig megjelent oktató, ismeretterjesztő és szórakoztatási célokat szolgáló diafilmek és diasorozatok nagyrésze, összesen több mint 2800 diafilm található.

A vetítőteremben egyelőre ötven, 1926 és 1956 között készült diafilmből lehet választani. A katalógusban cím, közreműködők, a kiadási helye, a kiadó, megjelenési év és tárgyszó szerint lehet keresni a diafilmek között.

Az eszköztárban a vetítőgép és a diakészítési technikai eszközök képei és leírásai találhatók. A diafilmezés története és technikái a laterna magicatól a daugerotípián és a ködfátyolkép-vetítésen át a tömeges, ottnoni tekercses mesefilm vetítésig követhetők végig. A tanulmányok között pedig a nagyipari diafilmgyártás második világháború utáni kezdeteiről olvashatunk.

Haza, szeretet
MNM Báthori István múzeuma
vajavar.hu

Játsszon!

Honnan származik a következő idézet? „Harcoljatok Allah ösvényén azzal, aki harcol veletek... Harcoljatok ellenük, amíg meg nem szűnik a kísértés és Allah hite nem győz...”

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2014. őszi száma