2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Az utolsó orosz cár

2003. július 17. 06:42

Korábban

A király, aki kémkedett
Windsor hercege - aki VIII. Edwárd néven uralkodott, de 1937-ben lemondott az angol trónról, hogy feleségül vehessen egy elvált amerikai asszonyt, Wallis Simpsont - Hitler feltétlen tisztelője volt, és - mivel a náciknak kémkedett - utóbb hazaárulást

Az uralkodó

Raszputyin
A félszeg, visszahúzódó, ám időnként gőgös, önkényeskedő és hajthatatlan uralkodó lassan beletanult szerepébe: szorgalmasan rágta át magát az iratcsomókon, elnökölt az Államtanácsban és a rendkívüli tanácskozásokon. Igazi hivatalnok alkat volt, aki az államügyek intézése után szeretett képeket ragasztani albumaiba, dominózni, fát fűrészelni, előszeretettel költözgetett egyik palotájából a másikba, szívesen katonáskodott. Mindig szüksége volt azonban mások (Pobedonoszcev, nagybátyjai, felesége) keménykezű irányítására, valamint kegyencek, misztikumba burkolózó, önmagukat felkent `szent emberek`, jósok, javasasszonyok közelségére, akik `lelki` támaszból nem egyszer a politika tényleges formálóivá váltak (mint Virubova vagy Raszputyin).

II. Miklós uralkodásának két évtizede alatt Oroszországban meglódult a kapitalista fejlődés, a formálódó, egyre nagyobb szerepet játszó burzsoázia és a munkásság eljutott politikai érdekeinek megfogalmazásáig, és pártjain keresztül érvényt is akart szerezni azoknak.

A nagyhatalmi célokat követő cár két súlyos háborúba taszította az országot: Japántól még "csak" megalázó vereséget szenvedett (1904-1905), de az első világháborúban való részvétel, illetve a nyomában járó társadalmi megrázkódtatás a cárizmus bukását okozta. Az 1905-1907-es polgári demokratikus forradalmat Miklós tűzzel-vassal leverte (ezért kapta a "véreskezű" jelzőt), az első világégés borzalmaiból és az általános összeomlásból táplálkozó 1917. februári polgári forradalom viszont őt kényszerítette távozásra.

1917. március 2-án (15-én) Miklós lemondott trónjáról fivére, Mihail Alekszandrovics nagyherceg javára. A lemondott cárt március 8-án az Ideiglenes Kormány megbízottai a mogiljovi főhadiszálláson letartóztatták és Carszkoje Szelóba vitték. A feszült belpolitikai helyzet, a tömegek haragja miatt augusztus 14-én családjával együtt a szibériai Tobolszkba menekítették, majd a bolsevik hatalomátvétel után, 1918. április végén az uráli Jekatyerinburgba szállították.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár