2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Újra hódít a japán bento

2003. július 2. 12:17

A Nippon Restaurant Enterprise legújabb fejlesztései olyan hordozható kis bento dobozok, melyek a kétezer éves japán étkezési kultúrában gyökereznek.

naponta hatmillió
Manapság naponta hatmillió doboz bentot fogyasztanak el Japánban. Az eredetileg szárított rizst, rizsgombócokat tartalmazó, vízzel összekeverve fogyasztható japán dobozos ételek már az ötödik században feltűntek a hosszabb útra indulók poggyászában.

A hagyomány szerint a bento szó egy Oda Nobunaga (1534-82) nevű parancsnoktól ered, aki kastélyában számos katonáját étkeztette hasonló dobozokban kimért egyszerű rizsételekkel.

Meidzsi-korszak (1868-1912)
A Meidzsi-korszak a modern, centralizált-bürokratikus államszerkezet kialakításának időszaka, mely 1868-ban a császári hatalom restaurációját hirdető szamuráj csoport uralomra kerülésével vette kezdetét Japánban. Az általuk meghirdetett Meidzsi azaz Felvilágosult Kormányzás nemcsak a kornak, de az akkor 15 évesen trónra kerülő császárnak is nevéül szolgált. A porosz mintára készített alkotmány (1889) a császárt tette a legfőbb hatalom megtestesítőjévé, de egyúttal megteremtette a nyugati típusú parlamentáris rendszert is: kétkamarás országgyűlést, és miniszteriális rendszert vezetett be. Az 1880-as években megalakultak a politikai pártok, és 1890-ben megtartották Japánban az első választást.
Azóta a bentonak számtalan fajtája terjedt el Japánban, s mára vezető szerepe lett a munkahelyi, iskolai étkeztetésben, a gyorsbüfék és szupermarketek kínálatában, magyarán a japán mindennapi élet történetének szerves része lett.

Az eredetileg rekeszes lakkdobozban árult szezámmagos rizsgombóc, a makunoucsi bento a színházi szünetekről kapta a nevét, s rendszerint több néző osztozott rajta az előadások szünetében.

A Meidzsi-korszakban a rizsből készült bento ételek nagy népszerűségnek örvendtek. Az évszázadokon keresztül az étkezési hagyomány részét képező bento dobozok főleg a pályaudvarok büféiben és a vonatok étkezőkocsijaiban árulták.

A Meidzsi-korszak vasútfejlesztéseinek következtében vált népszerűvé a sárgabarackos rizsgombóc, az ekiben (jelentése állomás-bento). A hagyomány szerint az első ekibent 1885-ben Utsunomiya állomásnál a Tochigi prefektúrában árusították.

Az 1938 óta működő Nippon Restaurant Enterprise legújabb fejlesztései olyan hordozható kis bento dobozok, melyek a kétezer éves japán étkezési kultúrában gyökereznek. Az amerikai piacokat is fokozatosan meghódító bento, legújabb New Yorkban is kapható változata rizst, zöldséget és húst tartalmaz. A rekeszes lakkdobozt mára felváltotta a műanyag.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár