2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A Tiltott bolygó Robi robotja lett a filmtörténelem legdrágább relikviája

2017. november 24. 10:10 MTI

A mozifilmes kellékek esetében árverési rekordot jelentő 5,3 millió dollárért cserélt gazdát egy New York-i aukción a Tiltott bolygó című 1956-os sci-fi klasszikus több mint két méter magas robotfigurája.

A Bonhams aukciósház keddi közlése szerint Robby the Robot (Robi a robot) ezzel maga mögé utasította a korábbi rekordert, a Humphrey Bogart főszereplésével készült A máltai sólyom című 1941-es film valamivel több mint 30 centiméteres sólyomszobrát, amely 4 millió dollárért kelt el egy aukción, és még Marilyn Monroe 4,6 millió dollárért gazdát cserélt legendás fehér ruháját is túlszárnyalta a Hétévi vágyakozás (1955) című filmből.

„Robi, a robot egyike az amerikai kultúra azon szimbólumainak, amelyek beleivódtak a DNS-ünkbe” - jegyezte meg közleményében Catherine Williamson, az aukciósház szórakoztatóipari relikviákkal foglalkozó részlegének vezetője.

Az üvegkupolaszerű fejjel és mozgatható végtagokkal, köztük egymásra pakolt bowlinggolyókra emlékeztető lábakkal rendelkező robot Dr. Morbius odaadó szolgálóját alakította a Tiltott bolygóban, és nem egyszer ellopta a show-t a film jeleneteiben száraz humorával és a beszéde közben felvillanó testrészeivel.

A három részből álló robotot annak idején nagyjából 100 ezer dollárból építették meg, amely összeg ma már csaknem egymillió dollárnak felelne meg. A robot új tulajdonosának kilétét nem hozták nyilvánosságra.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár