2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nagy sikert aratott Lyonban a magyar filmtörténet mesterműve, a Körhinta

2017. október 18. 09:36 MTI

Telt ház előtt vetítették a 100 évvel ezelőtt született Fábri Zoltán Körhinta című klasszikusának felújított és digitalizált változatát hétfő este a lyoni Lumiére Filmfesztiválon.

A díszvetítés előtt Joël Chapron, az Unifrance képviselője méltatta a magyar alkotást, hangsúlyozva, hogy a filmet 1956-ban nagy sikerrel mutatták be a cannes-i filmfesztiválon, majd idén újra, a Cannes Classics programban is. Az eseményen Havas Ágnes, a Filmalap vezetője elmondta, hogy a Nemzeti Digitalizálási és Filmfelújítási program keretében a szervezet a Filmarchívum és a Filmlabor közreműködésével restaurálja a magyar filmörökség kiemelkedő darabjait.

A Körhinta magyar filmtörténeti jelentőségéről beszélt Ráduly György, a Filmarchívum igazgatója, aki kiemelte a fiatal Törőcsik Mari alakítását is – áll a közleményben. Thierry Frémaux, a lyoni Cinématheque igazgatója a Filmalap tevékenységét méltatta a vetítés után adott szűk körű vacsorán, ahol a vendégek között Alfonso Cuarón, Guillermo del Toro és Jerry Schatzberg Oscar-díjas filmrendezők is helyet foglaltak. A vacsorán részt vett a francia film doyenje, Bertrand Tavernier, valamint francia filmforgalmazók és a filmes sajtó képviselői.

A filmtörténet kincseire fókuszáló lyoni mustrát a cannes-i filmfesztivál művészeti igazgatója, Thierry Fremaux alapította. A Lumiére-fivérekről elnevezett, évről évre októberben megrendezett világhírű fesztivál a felújított filmek elsőrangú bemutatkozási fórumának számít. A fesztiválon kedden is levetítették a Körhintát, amikor a hamarosan francia moziforgalmazásba kerülő filmet 80 mozi képviselőinek külön is bemutatták. A mai nap folyamán pedig egy kerekasztal-beszélgetés témái lesznek a magyar film sikerei.

A Filmalap közleménye kitér arra is, hogy a Filmarchívum négynapos nemzetközi fesztivált rendez november 2-tól Budapesti Klasszikus Film Maraton címmel, a műsoron felújított Fábri-filmek és egyedülálló külföldi filmritkaságok is szerepelnek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár