2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Robot idegenvezetőt alkalmaznak egy 18. században épült tajvani templomban

2017. szeptember 26. 13:28 MTI

Új munkatársa van szombattól Tajvan egyik legősibb templomának, a csusani Ce Nan templomnak, a Pepper nevű humanoid robotnak egyik fő feladata, hogy segítsen a templom arculatának modernizálásában, a személyzet munkájának csökkentésében.

„A templom hagyományos arculatán túl akarunk lépni, és bátorítani akarjuk a zarándokokkal való több kapcsolatot az új technológia segítségével” - magyarázta Liao Pi-csin, a templom szóvivője. Az 1,2 méter magas robot, amelynek mellén egy képernyő van, minden olyan információt tud a vallási intézményről, amelyet rendszerébe tápláltak, és idegenvezetőként állhat a látogatók rendelkezésére. A templomnak évente több mint hétmillió látogatója van.

Pepper munkába állásától azt remélik, hogy a fiatalabb korosztályt is vonzani fogja a templomba - tette hozzá a szóvivő. Sőt a robot abban is segítheti a személyzetet, hogy elmagyarázza a látogatóknak a templom egyik ősi szokásának, a szerencsepénz kölcsönzésének és visszaadásának rendszerét. Az Tu Ti Kung kínai földisten és felesége tiszteletére 1745-ben létesített templom „banki szolgáltatása” jól ismert Tajvanon. A hívők 100-600 tajvani dollárt (900-6000 forint) kölcsönözhetnek a templomtól, amelyet egy éven belül kell visszaadniuk. A pénz birtokában, nagyobb szerencse reményében kívánhatnak valamit - jobb munkahelyet, jobb eredményeket az egyetemen, békét a családnak.

Pepper még tenyérolvasásra is képes. Szombaton be is mutatta tudását, megmondva a látogatók korát a tenyér elemzése alapján. A robot próbaidős, és a látogatók visszajelzésén múlik, hogy milyen változtatásokat hajtanak végre rendszerében.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár