2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Példastatuálásra használták fel a gyilkosságnak beállított pócspetri balesetet Rákosiék

2017. július 10. 08:29 MTI

Újratemették az 1948-as év legnagyobb politikai perében, az úgynevezett Pócspetri-ügyben halálra ítélt és kivégzett Királyfalvi Miklóst a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei községben szombaton. A segédjegyző hamvait korábbi nyughelyéről, Rákoskeresztúrról kihantolták, és Pócspetribe szállították.

Az esemény alkalmából rendezett ünnepségen Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes köszöntését tolmácsolva Csallóközi Zoltán kabinetfőnök a 69 évvel ezelőtti történéseket felidézve arról beszélt: a rendszerváltozás után csaknem két évtizednek kellett eltelnie, hogy a háború utáni történelemtanítás elferdített szemléletén változtassanak, az elhallgatott fejezetekről pedig nyugodtan, tényszerűen lehessen beszélni.

A kommunista történelemszemlélet a hazájukért dolgozó, életüket feláldozó, nemzetükért felelősséget vállaló embereket tüntetett fel ellenségként, helyükre a megszállókat korlátlanul kiszolgáló kollaboránsokat állított példaképül - fogalmazott a kabinetfőnök. Csallóközi Zoltán hozzátette, a rendszerváltozás után megindult egy folyamat, amelyben az értékek a helyükre kerültek, a rendszer áldozatait már igazi példaképként lehet tisztelni.

Tamás György (független), Pócspetri polgármestere elmondta, a rehabilitációs eljárás folytatásaként a tragikus események helyszínét, a polgármesteri hivatal épületét történelmi emlékhellyé szeretnék nyilvánítani, valamint elkezdik fejlesztését is. Az ünnepségen Simon Miklós fideszes országgyűlési képviselő, Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés kormánypárti elnöke és több megyei hivatalvezető is részt vett. A község templomában a pócspetri születésű Veres András győri megyés püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke celebrált ünnepi szentmisét.

A pócspetri eset előzményeként 1948. május 15-én Ortutay Gyula vallásügyi és közoktatási miniszter bejelentette az iskolák államosítását. Iskoláinak elvesztését a legtöbb egyház tudomásul vette, azonban a katolikus egyház - élén Mindszenty József bíborossal - ellenállt. Ennek hatására Pócspetriben is szervezkedni kezdtek annak érdekében, hogy a helyi egyházi iskolát ne szüntessék meg. Június 3-án Asztalos János helyi plébános felhívására az esti litánia után több száz hívő vonult a jelenlegi községháza épülethez, ahol az iskola államosításáról dönteni hivatott képviselőtestület ülésezett. Az ellenük kivezényelt rendőrök egyikének a kezében dulakodás közben elsült a fegyver, halálra sebesítve az egyenruhást.

A korabeli hatalom a balesetet gyilkosságként értelmezve példát akart statuálni, Királyfalvi Miklós segédjegyzőt június 11-én kivégezték, Asztalos János plébánost pedig halálra ítélték, de az ítéletet másodfokon életfogytiglani börtönre enyhítették. A községben kijárási tilalmat rendeltek el, a lakók közül több embert még aznap előállítottak és letartóztattak, bántalmazással kényszerítve őket vallomástételre. A verésekbe hárman később bele is haltak, többen súlyos büntetést kaptak.

Az Országgyűlés 1948. június 16-án végül elfogadta az egyházi iskolák államosításáról szóló törvényt, melynek hatálya alól csak nyolc katolikus, három református, egy evangélikus és egy izraelita gimnáziumot mentesítettek. A megfélemlítés nem törte meg a pócspetrieket, bár a falun sokáig rajta maradt a "rendőrgyilkos" bélyeg: a per után egy évvel két helyi fiatalember, Miterli György és Som Ferenc jelentkezett a faluból kispapnak, és a következő évtizedekben több papot nevelt ki a község.

A Fővárosi Bíróság 1990-ben hatályon kívül helyezte az ítéletet, Asztalos Jánost és Királyfalvi Miklóst a vád alól felmentette és hatályon kívül helyezett további négy vádlott elleni ítéletet. A bíróság 1993 végén perújítási tárgyalás alapján további két vádlottat mentett fel bűncselekmény hiányában.

Szombaton a jelenlévők és az áldozatok rokonai az emlékezés koszorúit és virágait helyezték el az 1948-as események áldozatainak emléktáblájánál, ezt követően Királyfalvi Miklós ünnepélyes újratemetési szertartását tartották meg a község temetőjében. A segédjegyző hamvait korábbi nyughelyéről, Rákoskeresztúrról kihantolták, Pócspetribe szállították és örök nyugalomra helyezték. A pócspetriek történetéről az 1980-as években készített dokumentumfilmet Ember Judit.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Királyfalvi Miklós újratemetése <br /><i>szon.hu</i>

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár