2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hoover elnök feleségének egyedülálló családi felvételére bukkantak

2017. március 27. 12:37

Öltönyös horgászó amerikai elnök, halastóban úszkáló kutya, az elnöki pár fűben hempergő, kutyán lovagló unokái, az elnök medicinlabdát dobáló alkalmazottai és a híres rózsakert. Kutatók a legrégebbi ismert, többek között a Fehér Házat is megjelenítő, színes, házi videofelvételre bukkantak a Herbert Hoover Elnöki Könyvtár és Múzeum levéltárában. A különleges kordokumentumot Lou Henry Hoovernek, a First Ladynek köszönhetjük, akit különösen lázba hoztak a fényképezéssel, valamint a filmkészítéssel kapcsolatos újabb és újabb technológiák.

Lou Henry Hoover egy rendkívül gyakorlatias és intelligens asszony volt. A Stanfordon végzett, imádott utazni, többek között kínaiul és latinul is olvasott, és kevesen tudják például, hogy a férjével közösen fordították le a római szerző, Agricola egyik bányászatról szóló írását latinról kínaira. Érdekesség, hogy mindmáig ő az egyetlen amerikai First Lady, aki beszélt valamilyen ázsiai nyelvet. A szenvedélyének köszönhető, hogy az 1920-as évek végén Hoover elnök belső köreiről egy igen bensőséges hangulatú felvételsorozat készült, amelyre az Iowa állambeli West Branchban található Herbert Hoover Elnöki Könyvtár és Múzeum levéltárában bukkant rá az audiovizuális leletekkel foglalkozó levéltáros, Lynn Smith, számolt be a The History Blog.

Amikor a Kodac vállalat 1928 végén először tette elérhetővé a 16 milliméteres filmtekercsekhez a Kodacolor nevű színes képfelvevő rendszert, a First Lady az elsők között szerezte meg a darabot. A Kodacolor egyfajta additív színrendszer volt, egyfajta szűrő, amelynek az volt az újdonsága, hogy az alapból fekete-fehér filmeket három színt tartalmazó filteren át vette fel. Lou Hoover 1929-ben kezdte el használni az új technológiát, és csupán 1935-ben cserélte le, amikor a folyamatot a Kodachrome váltotta fel.

A házi videó a szabadidejét töltő Herbert Hoover elnököt jeleníti meg a Fehér Házban, valamint a nyaralásai alkalmával. Az egyik, 1929. januári felvételen például az akkor még csupán megválasztott amerikai elnök nyakkendőben és öltönyben horgászik Florida partjai mentén egy jachton. Mindez nem volt ritka, ugyanis Hoover szentül meg volt győződve, hogy az irodai méltósága, valamint amit ő képvisel, még ideiglenesen, egy egyszerű pecázás során sem vethető le.

A felvételeken többek között látszódnak az elnöki pár játszadozó, a fűben bukfencező, majd egy skótjuhász kutyát meglovagoló unokái, fiaik vakációi, a főváros történelmi helyei, a Fehér Ház kertjében szaladgáló és a kerti tóban is megmártózó kutyák, a komornyik, Alonzo Fields, valamint az elnöki lakóépület melletti rózsakertek. A hét tekercs közül az utolsón pedig az látható, amint az elnök és a Fehér Ház dolgozói egy medicinlabdához hasonló, ám annál szemmel láthatólag könnyebb, labdát dobálnak egymásnak.

Lynn Smith szerint több mint valószínű, hogy ez az első színes mozgóképfelvétel, amelyen a Fehér Ház is látható. A Hoovert megelőző elnök, Calvin Coolidge és családja nem rajongott kifejezetten a mozgóképekért, ráadásul a Kodacolort csupán 1928 őszén hozták forgalomba, amikor Coolidge már csupán az utolsó heteket töltötte az elnöki házban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár