2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Egy vagyont fizettek a Magyar Posta 1919-es csehszlovák bélyegzővel ellátott blokkjáért

2017. március 21. 13:54 MTI

Kétmillió cseh koronáért, azaz 23 millió forintért kelt el vasárnap Prágában egy árverésen az egykori csehszlovák bélyegek egyik legértékesebbnek tartott példánya, a Magyar Posta-blokk.

A kilenc húszfilléres darabból álló, Magyar Posta feliratú bélyegblokk egy százdarabos teljes bélyeglap része, amelyet 1919-ben Posta Ceskoslovenská 1919 (Csehszlovák Posta 1919) bélyegzővel láttak el. A Ludvík Pytlícek cseh gyűjtő tulajdonában lévő bélyegblokk értéke eddig ismeretlen volt, mert még sohasem került eladásra. A barna színű bélyeg egy aratót ábrázol. A kilenc darabból álló bélyegblokk azért értékes, mert normálisan a kép alatt a Magyar Kir(ályság). felirat található. A Magyar Posta felirat nyilván tévedésből került a képek alá, ezért ritkaságnak számít.

Ludvík Pytlícek több ezer darabból álló gyűjteményének első részét vasárnap bocsátotta árverésre a prágai Burda aukciósház. A Magyar Posta-blokk kikiáltási ára 1,5 millió cseh korona, azaz 17,25 millió forint volt. A győztes licitáló, akinek nevét nem hozták nyilvánosságra, végül is félmillió koronával többet fizetett a bélyegekért. Pytlícek teljes bélyeggyűjteményének az értékét a külföldi biztosítók több mint 100 millió koronában (több mint egymilliárd forint) állapították meg. A vasárnapi prágai aukción a gyűjtemény mintegy 20 százaléka, több mint 400 darab kelt el összesen mintegy 10 millió koronáért (115 millió forint). A gyűjtemény legértékesebb darabjai később kerülnek árverésre.

A 74 éves Ludvík Pytlícek, aki az egyik legismertebb cseh bélyeggyűjtő, azért bocsátotta érverésre gyűjteményét, hogy az érte kapott pénzt szétoszthassa családja körében. Pytlícek tagja az elit bélyeggyűjtőket tömörítő Club 100 de Monte Carlo de 1 Elité de la Philatélie nemzetközi klubnak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár