2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Soha nem látott, színes mozgókép került elő Marilyn Monroe híres szoknyalibbentéséről

2017. január 20. 11:28

A Németországból 1938-ban az USA-ba költöző Jules Schulback gyermekei, majd unokái évtizedeken át hallgatták, ahogyan a nagypapa azzal henceg, hogy személyesen is ott volt Marilyn Monroe egyik leghíresebb – nyilvánosság előtt zajló – forgatásán, amikor a szexszimbólum a Hét év vágyódás című film forgatásán időről időre rálépett a New York-i Lexington Avenue és az 52. utca sarkán lévő metrószellőzőre, és az alulról feltörő levegő felfújta a szoknyáját, és ami még fontosabb: felvételt is készített róla. A minap az egyik unoka, Bonnie Siegler és férje átnyálazta nagyapja számos, családi vakációt, piknikeket, születésnapi partikat és Bar-micvókat megörökítő videofelvételeit, amelyek között filmtörténeti jelentőségű kincsre bukkantak.

Minden egyes alkalommal, amikor fellibbent a szoknya, a tömeg örömujjongásban tört ki. 1954. szeptember 15-én éjjel mintegy 1500-2000 (más források szerint 2000-5000) Marilyn Monroe-rajongó figyelte lélegzetvisszafojtva, ahogy kedvencük Billy Wilder által rendezett Hét év vágyódás című film forgatásán időről időre rálép a New York-i Lexington Avenue és az 52. utca sarkán lévő metrószellőzőre, és az alulról feltörő levegő felfújja a szoknyáját. A helyszínen a rajongók mellett mintegy száz fotós is jelen volt, így Marilynről aznap este több ezer fénykép készült. A rendező, Billy Wilder ötlete, miszerint a jelenet körül nagy médiafelhajtást kell csapni, maximálisan bevált.

A végeredménnyel azonban, annak ellenére, hogy tizennégyszer vették fel, a rendező – részben a rajongók által csapott folyamatos zaj miatt – nem volt elégedett, így a jelenetet nyugodt körülmények között még ugyanabban az évben újraforgatták Kaliforniában. Bár így az eredeti fotókat csak reklámokhoz és különböző promóciós anyagokhoz használták fel, ezek a képek mégis jóval nagyobb karriert futottak be a filmnél. Voltak, akik egyenesen Sandro Botticelli Vénusz születése című világhírű festményéhez hasonlították az ikonikus fotót. A mozgóképes felvételekről pedig úgy tűnt, mindörökre elvesztek.

Bár Monroe kínosan odafigyelt, hogy túl sokat ne mutasson meg (két fehér alsóneműt is viselt a forgatáson), nem mindenkinek nyerte el a tetszését a fotózás. Akkori férje, a baseball-legenda Joe DiMaggio feldúltan hagyta el a helyszínt. A pár ezután egy nagyon komoly – szinte tettlegességig fajuló – vitát folytatott le egymással, amely valószínűleg nagyban hozzájárult ahhoz, hogy egy hónappal a forgatást követően Marilyn beadta a válókeresetet.

Az ikonikus jelenetet azóta számos alkotáson örökítették meg. Egy japán faluban például egy rizsföld 140X100 méteres területen különböző színű rizsszemekből hozták létre a híres fotó mását. A ruhát, amelyet Monroe azon a bizonyos éjszakán viselt, 2011-ben 4,6 millió dollárért adták el egy aukción.

A hvg.hu találta meg a The New York Times azon cikkét, amelyben a filmtörténeti jelentőségű videofelvételről megmutattak 12 másodpercet. Ebben nem csupán a szoknyalibbenésről láthatunk néhány képkockát, hanem arról is, ahogyan Monroe a nagy jelenet előtt egy frottírtörülközőben üdvözli a rajongókat és a sajtó képviselőit.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár