2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Meghalt a Tanár úrnak szeretettel írója

2016. december 14. 12:22 MTI

Elhunyt Edward Ricardo Braithwaite angol nyelvű guyanai író, a Tanár úrnak szeretettel című nagysikerű regény szerzője. Ginette Ast, az író társa közölte, hogy a 104 éves Braitwaite hétfőn esett ágynak és még aznap meghalt a marylandi Rockville-ben.

Az 1912. június 27-én Guayanában született Braitwaite New Yorkban és Cambridge-ben végezte tanulmányait. A második világháborúban a brit légerő pilótája volt, majd tanárként dolgozott Londonban, az 1960-as években az UNESCO párizsi központjában dolgozott, majd hazája állandó ENSZ-képviselője volt.

Braithwaite számos regénye, szociográfiai írása a faji előítéleteket és a gyarmati létből felszabadult emberek életét vizsgálta. Első és leghíresebbé vált regénye, a Tanár úrnak szeretettel 1959-ben jelent meg. A könyv egyfajta önéletrajzi regény arról, hogy egy kelet-indiai színes bőrű tanár miként segíti a londoni East End többségében fehér tinédzsereit, leküzdve faji előítéletüket.

A regényből 1967-ben azonos címmel film készült Sidney Poitier főszereplésével. Az egyik diákot alakító Lulu énekelte a címadó dalt, amely rögtön a slágerlisták élére került. 1996-ban elkészítették Poitier főszereplésével a Tanár úrnak szeretettel 2 című televíziós filmet. 2013-ban színdarab is készült a regényből. További főbb művei a Tiszteletbeli fehér és Paid Servant (Fizetett szolga). Századik születésnapján Braithwaite életművéért megkapta a guayanai kormány érdemrendjét.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár