2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Az NKVD 40 ezer munkatársának nevét hozták nyilvánosságra

2016. november 24. 16:39 MTI

A Memorial orosz történeti és jogvédő szervezet a honlapján nyilvánosságra hozta az egykori szovjet belügyi népbiztosság (NKVD) csaknem 40 ezer, 1935 és 1941 között aktív munkatársának nevét - közölték csütörtökön orosz lapok.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője csütörtöki sajtótájékoztatóján, arra a kérdésre válaszolva, hogy szükséges-e közölni az NKVD munkatársainak névsorát, "érzékenynek" nevezte a témát. Hozzáfűzte, hogy azzal kapcsolatban ellentétes álláspontok alakultak ki, amelyek hívei egyaránt nyomós érveket tudnak felsorakoztatni.

A Memorial listája 39 950 személy nevét, valamint tömör szolgálati és életrajzi adatait tartalmazza. Összeállítói különösen nagy figyelmet fordítottak az 1935 és 1939 közötti időszakra, amely magában foglalja a sztálini "nagy terror" éveit (1937-1938).

Az adatok publikálásával kapcsolatban az RBK című gazdasági lap arra hívta fel a figyelmet, hogy Gyenyisz Karagorgyin, a Tomszki Egyetem végzett hallgatója nemrégiben jogi eljárást kezdeményezett annak érdekében, hogy elítéltesse mindazokat, akik felelősek dédapjának 1938-ban, az NKVD által végrehajtott kivégzéséért - beleértve magát Joszif Sztálint is. Karagorgyin öt éven át folytatott magánnyomozást az ügyben, amelynek során a levéltárakból megszerezte az agyonlövetés jegyzőkönyvét és az ítélet végrehajtóinak nevét.

A sztálini terror idején keletkezett, "a tömeges megtorlások és az emberi jogok megsértésének alapjául szolgáló" anyagok titkosítását 1992-ben feloldották, ezeket az illetékes intézmények állampolgári kérésre kötelesek kiszolgáltatni.

Ivan Kurilli történész szerint társadalmi vitát válthat ki Oroszországban, ha a megtorlások áldozatainak más hozzátartozói is követik Karagorgyin példáját, ami elvezethet akár az államnak a megtorlások ügyében viselt büntetőjogi felelőssége elismeréséig is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár