2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kitűnő állapotú, 3000 éves múmiára bukkantak

2016. november 16. 12:51

Egy igen jó állapotban megmaradt mumifikált testre bukkantak Luxor mellett spanyol szakemberek, akik úgy vélik, egykoron a királyi háztartás tagja lehetett és Amenrenef néven szólították, közölte az egyiptomi régiségügyi minisztérium.

Egy Luxor közelében talált, még ma is igen színes, fából készült szarkofágban spanyol egyiptológusok egy feltűnően szép állapotban megmaradt, vászonba csavart, mumifikált emberi maradványra bukkantak. III. Thotmesz fáraó (Kr. e. 1479-1425) a Nílus nyugati partján, Luxor mellett épült templomának déli falánál megtalált múmia a becslések szerint 3 ezer éves lehet, fejtette ki Mahmud Afifi, a minisztérium munkatársa.

III. Thotmesz, a 18. dinasztia hatodik fáraója az egyik legnagyobb egyiptomi hódító volt. Anyja, Hatsepszut halála után az észak-afrikai ország minden korábbi területénél tovább terjeszkedett. Az utókor az „Egyiptom Napóleonja” névvel ruházta fel.

A kutatók szerint a megtalált múmia egykoron az Amenrenef névre hallgatott, és a „királyi ház szolgája” titulust viselte. (Természetesen nem a mai értelemben vett szolgára kell gondolnunk, minden bizonnyal előkelő származású lehetett.) Amenrenef azonban a források szerint nem III. Thotmesz idején, hanem a harmadik átmeneti időszak táján, vagyis Kr. e. 1000 körül, valószínűleg a 21. dinasztia idején élhetett.

„Mivel a templomot akkor már nem használták, a környező területeket nekropoliszként hasznosították” – mondta Myriam Seco Álvarez spanyol egyiptológus, a feltárás vezetője. Hozzátette: „mindezidáig úgy tudtuk, hogy az építmény körüli-alatti sírkerteket az Egyiptomi Középbirodalom idején használták, tehát több mint hat évszázaddal korábban, és arról fogalmunk sem volt, hogy az átmeneti időszakban is temetkeztek ide”.

Amenrenef szarkofágjának színes dekorációi az ősi Egyiptom vallási szimbólumait idézi. A 2008 óta a területen dolgozó Álvarez elmondta, a díszek és feliratok a napkultusz szimbólumait jelenítik meg, emellett még felbukkan a védelmező Ízisz és Neftisz istennők, valamint Hórusz isten négy fia is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár