2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Középkori katedrálist is lerombolt az olaszországi földrengés

2016. november 2. 12:35 MTI

Több mint 5000 műemlék szenvedett károkat a vasárnap reggeli olaszországi földrengés következtében. Itáliában harminchat év óta nem volt olyan erős földrengés, mint a mostani. Az olasz kulturális minisztérium a kárt szenvedett műemlékek helyrehozatala érdekében adományozásra szólított fel.

A római kulturális minisztérium hétfői közlése szerint a hatóságokhoz több mint 5000 olyan bejelentés érkezett, amelyek elsősorban közép-olaszországi műemlékeken keletkezett enyhébb, illetve súlyosabb károkra hívták fel a figyelmet. A vasárnapi rengés 7 óra 41 perckor történt. Több tucatnyian megsérültek, de csak egyikük súlyosan. Az anyagi károk ugyanakkor jelentősek.

A földmozgás középpontja az umbriai Norcia és Preci között 10 kilométeres mélységben volt, Rómától nagyjából 120 kilométerre északkeletre. A kárt szenvedett épületek között van Norcia több történelmi temploma, köztük Szent Benedek katedrálisa, amely a 14. században épült. Rómában vasárnap néhány órára lezártak több idegenforgalmi nevezetességet - köztük templomokat -, hogy ellenőrizzék, biztonságosak maradtak-e. Délutánra újból megnyitották őket a látogatók előtt. Az olasz kulturális minisztérium nyilatkozatot tett közzé, amelyben a kárt szenvedett műemlékek helyrehozatala érdekében adományozásra szólított fel.

Matteo Renzi kormányfő rendkívüli sajtótájékoztatóján közölte, hogy Olaszország újjáépít minden lakóházat, templomot, amelyeket az utóbbi hónapok földrengései döntöttek romba. Olaszországban 6,6-osnál erősebb földrengés 1980 óta nem volt, akkor 6,9-est mértek, amely Campania déli részén pusztított, mintegy 3 ezer ember halálát okozva.

Az idén augusztus 24-én 6,1-es erősségű rengés sújtotta Olaszország középső részét. Csaknem háromszáz ember halt meg a természeti csapásban, és több falu szinte teljesen rommá vált. Olaszország legtragikusabb földrengése az újkori történelemben 1908-ban volt. A katasztrófa következtében - amely Messinát sújtotta - emberek tízezrei vesztették életüket.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár