2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Több mint 14 ezer éves barlangrajzokra bukkantak Spanyolországban

2016. október 14. 15:05 MTI

Több mint 14 ezer évesre becsült, a felső paleolitikum korából származó barlangrajzokat fedeztek fel kutatók az észak-spanyolországi Lekeitióban - számolt be a szenzációs leletről a helyi sajtó pénteken. 

Az Armintxe-barlangban található, több mint 50 nagyméretű falmetszet a szakértők szerint az egyik leglenyűgözőbb és leglátványosabb lelet az Ibériai-félszigeten - mondta Unai Rementeria Maiz, a vizcayai tartományi tanács vezetője a felfedezésről tartott bilbaói sajtótájékoztatón.

A képeken feltűnnek bölények, kecskék, több kisebb méretű, egyelőre nem beazonosított négylábú és igazi különlegességként két oroszlán is. A térségben eddig ismert barlangrajzok nem ábrázolnak nagymacskákat. Az állatfigurákon kívül absztrakt jeleket is felfedeztek a barlang falain, épp olyanokat, mint amilyeneket korábban a francia Pireneusokban találtak.

Az Armintxe-barlang Lekeitio belvárosában található, bejárata csupán néhány méterre van a lakóházaktól. A barlangrajzok alig 50 méterre a barlang nyílásától helyezkednek el egy nehezen, csak barlangászok által megközelíthető üregben. A szakemberek szinte biztosak benne, hogy több mint 14 ezer éve senki nem járt a barlangnak ezen a területén.

Baszkföldön 2004 óta szisztematikusan, a helyi kulturális örökségvédelmi hivatal támogatásával vizsgálják a barlangokat és kutatnak rajzok után. A program kezdete óta 16 leletre bukkantak. Spanyolország leghíresebb barlangrajzai Lekeitiotól mintegy 190 kilométerre nyugatra, a világörökség részének számító Altamira-barlangban találhatók, és a mostani lelethez hasonlóan, szintén a felső paleotikum, az úgynevezett magdaléni kultúra idején élt emberek készítették. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár