2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

12 ezer embert tartottak fogva a szovjetek a 600 férőhelyes Csillagbörtönben

2016. október 6. 13:20 MTI

Háromezer katona és civil halt meg a szovjet Vörös Hadsereg által a szegedi Csillagbörtönben 1944 októberétől 1945 nyaráig működtetett hadifogolytáborban - közölte Farkas Csaba főlevéltáros csütörtökön a Tisza-parti városban rendezett konferencián.

A kutató elmondta, az akkoriban hatszáz férőhelyesre kialakított börtönben több mint 12 ezer embert tartottak fogva. A magánzárkákba akár tizenöt-húsz embert is bezsúfoltak. A szovjet hadsereg a város 1944. októberi elfoglalásakor csupán száz-százhúsz hadifoglyot ejtett, a következő hetekben azonban egyre többen érkeztek Szegedre. A városi börtön mellett Nagyfán és Ásotthalmon is alakítottak ki kisebb táborokat. Kezdetben a városba menekült hozzátartozók még juttathattak be csomagokat a Csillagbörtönbe, később azonban hermetikusan elzárták a hadifogolytábort - idézte fel a szakember.

Farkas Csaba hozzátette, a szegényes élelmezés és az alapvető higiénés feltételek hiánya miatt 1945 februárjában kitört a tífuszjárvány. Egy túlélő elbeszélése szerint a hadifoglyok jelentős része nagy kínok között, orvos, felcser és gyógyszer nélkül, nyomorultul pusztult el. A halottakat előbb a börtön udvarán, majd a város temetőjében, jelöletlen tömegsírokban helyezték el. A járvány - mivel a fertőzöttek egy részét a szegedi szükségkórházakban helyezték el - a városra is átterjedt - mondta a főlevéltáros. Kitért arra, hogy a börtön még 1945 nyarán is hadifogolykórházként működött, a levéltári adatok szerint csak augusztusban zárták be.

A szakember szólt arról is, hogy nyár elején a Csongrád Megyei Kormányhivatal és a Szegedi Fegyház és Börtön felhívást tett közzé arról, hogy túlélők vagy hozzátartózok visszaemlékezéseit várják. Ezek szerint ritkán sikerült levelet kijuttatni az egykori táborból, és akadt olyan, aki - miközben munkára vezényelték a szegedi repülőtérre - meg tudott szökni. A tanácskozás végén a börtön homlokzatán felavatták a hadifogolytáborban elhunytak és fogva tartottak emléktábláját.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár