2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Egyedülálló programmal próbálják meg azonosítani a Franco-diktatúra áldozatait

2016. szeptember 9. 10:34 MTI

Katalóniában egyedülálló programmal próbálják meg azonosítani a spanyol polgárháború és a Franco-diktatúra áldozatait. A projektet a katalán kormány indította. Azt nem közölték, hogy a program különböző fázisai várhatóan mennyi időt vesznek majd igénybe.

Carles Mundó, Katalónia igazságügyi tanácsosa, a programot ismertető sajtótájékoztatón hangsúlyozta: feladatuk méltó módon lezárni a történelemnek ezt a sötét időszakát azzal, hogy az azonosítást követően a hozzátartozók végső nyugalomra helyezhetik szeretteik földi maradványait.

A program első lépéseként felveszik a kapcsolatot 4800, eltűntként nyilvántartott ember családjával, akiktől DNS-mintát kérnek. Ezt követően megkezdik a Katalónia területén talált tömegsírok feltárását, és mintát vesznek a földi maradványokból, majd összevetik azokat a családtagoktól származókkal. Azt nem közölték, hogy a program különböző fázisai várhatóan mennyi időt vesznek majd igénybe.

Az 1936 és 1939 közötti spanyol polgárháborúban több mint félmillió ember vesztette életét. Francisco Franco tábornok diktátor uralma a polgárháborút követően kegyetlen megtorlásokkal kezdődött, több ezer embert bebörtönöztek, legalább 30 ezret kivégeztek. Több tízezren, más becslések szerint több mint százezren, jelöletlen sírokban nyugszanak az ország különböző pontjain.

A spanyol parlament 2007-ben törvényt fogadott el a polgárháború és a Franco-diktatúra áldozatainak rehabilitálásáról, majd azt is megszavazta, hogy azonosítsák a Madrid melletti Elesettek Völgyének (Valle de los Caidos) nevezett gigantikus mauzóleumban, névtelenül eltemetett több tízezer áldozatot. Eddig egyik sem valósult meg. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár