2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Egy tömeggyilkos mindennapjai tárulnak fel Himmler feljegyzéseiből

2016. augusztus 4. 09:45 MTI, Múlt-kor

Heinrich Himmler SS-vezető szolgálati naptárában, naplójában mindent gondosan feljegyzett: mikor ölt, mikor evett, mikor szerelmeskedett. A háborús években - 1943-44-ben - keletkezett, s egy Moszkva melletti archívumban fellelt feljegyzésekben (Dienstkalender) keveredik a politika a banálissal, a magánélet emberek millióinak halálával - írja a dpa hírügynökség annak kapcsán, hogy a Bild című német lap hétfőn exkluzív tálalásban számolt be a megtalált dokumentumokról, s sorozatban tárja az olvasó elé Himmler mindennapjainak részleteit. 

"Ebéd a biztonsági rendőrség kaszinójában, megbeszélés az ezredessel, a gettó bejárása" - jegyezte fel az SS nagyhatalmú vezetője 1943. március 9-én varsói látogatásáról. Himmler hivatalos titulusa az SS élén a birodalmi vezető (Reichsführer-SS) volt, s a történészek szemében ő számított a második embernek Adolf Hitler mögött a náci hatalmi struktúrában. Koncentrációs táborok létesítését szervezte meg, részt vett a keleti hadjárat megtervezésében, az európai zsidók tömeges meggyilkolásásának kitervelésében.

Az 1943-44-es évekből származó naplót sokáig eltűntnek hitték, de a fontos dokumentumok hadizsákmányként az orosz védelmi minisztérium podolszki archívumában (CAMO) átvészelték az évtizedeket. Körülbelül ezer oldalt tesznek ki, írógéppel írták őket, s mintegy 1600 név szerepel bennük. "Most már pontosan meg tudjuk mondani, hogy Himmler 1943 és 1944 között mely napon kivel találkozott, milyen helyeken tartózkodott, s ki tartozott a Himmler körüli legszűkebb körbe" - mondja Matthias Uhl, egyike azoknak a német történészeknek, akik együttműködnek az orosz katonai archívummal. A podolszki intézményben a Wehrmacht körülbelül két és félmillió oldalból álló aktáit őrzik. Orosz-német vállalkozás keretében digitalizálják őket és felteszik az internetre.

Nikolaus Katzer, a Német Történeti Intézet (Moszkva) vezetője számára Himmler feljegyzései segítenek "bizonyos döntési mechanizmusok, a nemzetiszocialista rendszer bizonyos személyi konstallációinak pontos rekonstruálásában", nagy nyereséget jelentenek a kutatás számára. Éppen a háború második feléből, amikor a hitleri Németország hadiszerencséje már leáldozóban volt, viszonylag kevés irat maradt fenn. Számos dokumentum a Berlin felé törő szovjet hadsereg kezébe került. Himmlernek az 1941-42-es évre vonatkozó feljegyzéseit 1991-ben szintén egy orosz archívumban fedezték fel.

Az első jelek az 1943-44-re vonatkozó Himmler-feljegyzések meglétére 2010-ben merültek fel, s 2013 óta a kutatók biztosak abban, hogy a feljegyzések valódiak és teljesek. Matthias Uhl és Dieter Pohl osztrák professzor 2017 végén akarja két kötetben publikálni a kommentárokkal ellátott feljegyzéseket. A már említett 1943-as varsói látogatáson a gettó felszámolásáról lehetett szó. Néhány nappal később a zsidók először tanúsítottak fegyveres ellenállást deportálásukkal szemben. Áprilisban kitört a gettólázadás, amelyet az SS és a Wehrmacht brutálisan levert.

A feljegyzésekből kirajzolódik Himmler, a magánember képe is. A gyomorbajos SS-vezetőt gyakran megmasszírozta orvosa, Felix Kersten. Himmlernek házasságon kívüli kapcsolata volt egykori titkárnőjével, Hedwig Pothasttal. Két gyereke is született az asszonytól. A kutatók azt gyanítják, hogy az "inspekció", vagy az "úton vagyok" bejegyzések mögött a szerelmi légyottok rejtőznek. Katzer professzor számára a dokumentumban a privát dolgok és a gyilkos parancsok háborítatlan egymásmelletisége a szörnyű. A második világháború vége felé Himmler gyávasága is megmutatkozott. A náci terror főszereplője tett néhány hiábavaló békülési gesztust, aztán álnéven elmenekült, 1945. május 23-án pedig brit fogságban megölte magát.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár