2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megsemmisítették a háborús bűnökkel vádolt Stepinac bíboros elleni 1946-os ítéletet

2016. július 25. 11:26 MTI

Megsemmisítette a Zágráb megyei bíróság pénteken az Alojzije Stepinac (1898-1960) bíboros, érsek ellen hetven évvel ezelőtt hozott ítéletet: az érseket az akkori Jugoszláviában a kommunista hatalom 16 évi börtönbüntetésre ítélte az 1941 és 1945 között hatalmon volt nácibarát usztasa rezsimmel való kollaborálás vádjával, és megfosztotta állampolgári jogainak gyakorlásától. 

Ivan Trudic bíró pénteki ítélete szerint a második világháborút követően, 1946-ban meghozott törvényszéki határozat "súlyosan megsértette" az alapvető jogszabályokat, például a tisztességes eljáráshoz való jogot - jelentette a HINA horvát hírügynökség. Trudic az egykori eljárást "politikai kirakatpernek" minősítette.

Stepinac érseket a horvát lakosság egy része hősként és mártírként tiszteli, amiért számos zsidó életét mentette meg a második világháború alatt. Ezzel egyidejűleg azonban számos szerb és zsidó azzal vádolja, hogy közel állt az usztasa rezsimhez, amelyet több tízezer ember - történészek szerint mintegy 30 ezer szerb - horvátországi koncentrációs táborokban való meggyilkolásáért tesznek felelőssé.

Sokak szerint a római katolikus egyház papjai is besározódtak e súlyos bűncselekmények miatt. Mind a mai napig nem világos, hogy Stepinac a gyilkosságokkal világosan szembehelyezkedett-e, vagy azokat hallgatásával lehetővé tette. Stepinac érseket a 2005-ben elhunyt II. János Pál pápa következetesen védelmébe vette a fasisztákkal való együttműködés vádjával szemben és 1998-ban boldoggá avatta.

A pénteki bírósági ítélet valószínűleg komoly feszültséget teremt Horvátország és a szomszédos Szerbia viszonyában, ez utóbbi ugyanis háborús bűnösként tekint Stepinacra. Korábban a szerb ortodox egyház tiltakozását fejezte ki a horvát katolikus egyháznál, amikor felmerült, hogy kezdeményezik Stepinac szentté avatását. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár