2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

2000 éves, még mindig ehető vajat találtak egy ír mocsárban

2016. június 14. 15:44

Az északnyugat-európai tőzeglápokból általában vaskori lápi testek szoktak előbukkanni, azonban most egy nem kevesebb mint nyolc kilogrammos vajdarab került elő mintegy négy méter mélyről, miközben egy munkás dolgozott a lápban.

Dublintól 70 kilométerre északra, Drakerath városa mellett különös dolog került elő az egyik tőzeglápból: egy több mint nyolc kilogrammos, viaszos anyag, amelynek igen intenzív sajtillata van. A Cavan Megyei Múzeum szakértői szerint egy kétezer éves vajdarabról van szó, amely még mindig kiváló állapotban van, sőt ehető is.

Az egyedi feltételeknek köszönhetően (magas savtartalom, alacsony hőmérséklet, kevés baktérium, oxigénhiány) a lápok igen jól konzerválják az ősi tárgyakat, vagy akár az emberi maradványokat is. Megőrzik az elhunyt arcvonásait, ujjlenyomatait, haját, körmét, valamint egyéb különleges külső ismertetőjegyeit. Az oxigénhiány gyakorlatilag blokkolja a baktérium-anyagcserét: a folyamat során a bőr, a szőr, a fa vagy a textil kiválóan megmarad, azonban a csontok teljesen eltűnnek, tulajdonképpen feloldódnak, ennek következményeként „laposak” a mocsári hullák.

A szakértők szerint a mocsárba kerülő vajdarab egyfajta ajándék lehetett az istenek számára. Andy Halpin, az Ír Nemzeti Múzeum munkatársa szerint, aki a radiokarbonos vizsgálatot is elvégezte kollégáival, minden bizonnyal egy rituális temetés része lehetett, és nem véletlenül ejthették a mocsárba, ugyanis ezek a lápok akkoriban igencsak nehezen megközelíthető helyen feküdtek, tulajdonképpen a „senki földjén”.

A lelet azonban nem nevezhető szokatlannak: már több száz ókori tárgy, kardok, dísztárgyak, faládikába csomagolt vajdarabkák kerültek elő az északnyugat-európai mocsarakból. „A most megtalált vajdarab elméletileg ehető, azonban senkinek sem tanácsoljuk, hogy fogyasszon belőle” – tette hozzá Halpin.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár