2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Pompeji Szegedre költözött

2016. június 13. 11:09 MTI

Szigorú biztonsági intézkedések mellett megérkezett Nápolyból a Pompeji-kiállítás kollekciója szombaton este a szegedi Móra Ferenc Múzeumba - tájékoztatott a közgyűjtemény sajtóreferense.

Medgyesi Konstantin közölte, a nápolyi régészeti múzeum gyűjteményéből származó 120 műtárgyat speciális, duplafalú dobozokban szállították a Tisza-parti városba. A legnagyobb figyelmet egy Poszeidón-szoborra kellett fordítani: a több mint két méter magas alkotás közel egy tonnát nyom, így a mozgatásához több mint tíz emberre volt szükség. A szállítódoboza is óriási méretű, mely éppen hogy csak befért a múzeum bejáratán és a díszterem ajtaján.

A márványszobrot méretei és állapota miatt a bepakolás utáni percekben azonnal ki kellett bontani. Az olasz múzeum munkatársai zseblámpával vizsgálták át a remekművet, hogy meggyőződjenek róla: semmilyen baj sem érte a felbecsülhetetlen eszmei értékű szobrot.

A műkincsek bő egy napon keresztül akklimatizálódnak, majd az olasz és a magyar múzeum munkatársai együtt kezdik meg kicsomagolásukat. A szegedi Pompeji-kiállítás a Múzeumok Éjszakáján, június 25-én nyitja meg kapuit a Móra Ferenc Múzeumban, a Fekete házban és a Kass Galériában. A múzeum központi épületében, a Kultúrpalotában az ókori Pompeji politikai élete, fürdőkultúrája elevenedik meg a Nápolyból érkező műtárgyak, történeti ereklyék segítségével.

A Fekete házban kap helyet az egykori Pannónia provincia mindennapjait bemutató tárlat, és itt ismerkedhetnek meg az érdeklődők a gladiátorok világával is. A Kass Galériában pedig Pompeji és a Vezúv a magyar művészetben címmel az akadémista festészet remekeiből nyílik kísérő kiállítás.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár