2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Lenyűgöző aranykincset rejtett a sivatagban talált 500 éves hajó

2016. június 8. 17:59

Afrika partjainál dolgozó gyémántbányászok hatalmas értékű aranykinccsel megrakott hajóroncsra bukkantak. A Bom Jésus – Jó Jézus – nevű vitorlásra elsőként a De Beers bányászcég geológusai találtak rá a namíbiai partok mentén, Oranjemund közelében 2008 áprilisában.  

A portugál vitorlás 1533-ban Lisszabonból indult útnak,  Francisco de Noronha vezetésével. Az Indiába tartó hajó teljes legénységével együtt eltűnt. A hajóra a bányászcég munkatársai találtak rá az ún. Csontvázparton. Bár a partszakasz mentén már számos hajóroncsot felfedeztek, ez volt az első, amely tömve volt pénzérmékkel és elefántcsonttal. A bányászcég munkatársai nem találtak rá azonnal a kincsre – elsőként csak különös fa- és fémtárgyakat fedeztek fel a part mentén, és csak ezután bukkantak rá a homok alatt rejtőző hajóra. Az arannyal teli kincsesládára csak a hatodik napon találtak rá.  

Számos szakértő szerint a vitorlás az egyik legnagyobb értékű hajóroncs, amelyet valaha találtak. Nem véletlen, hogy az UNESCO víz alatti kulturális örökség védelméről szóló egyezmény is védi. A Bom Jésuson német rézöntvények és nyugat-afrikai elefántcsont mellett portugál, spanyol, firenzei és velencei ezüst- és aranypénzeket, valamint fegyvereket (többek között kardokat és késeket), ruhákat és csontvázakat is találtak. Emellett bronzból készült tálakat, valamint asztronómiai eszközöket is felfedeztek.

Dr. Dieter Noli régész szerint az arany a namíbiai kormány tulajdonába fog kerülni. Mint mondta, ez teljesen megszokott eljárás abban az esetben, ha egy hajót találnak a tengerpart közelében. Az egyedüli kivételt az állami hajók jelentik: ebben az esetben a rakomány azt illeti meg, amelynek a zászlaja alatt a vitorlás hajózott. És bár ez esetben éppen erről van szó – tekintve, hogy a hajó a portugáloké volt –, a portugál kormány nagylelkűen lemondott a kincsről Namíbia javára.  

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Rózsafüzérdarabok és ezüstpénzDr. Dieter Noli a rakomány közt talált asztrolábiummal Így nézhetett ki a hajó

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár