2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A németek átverése hozta meg Eisenhower „keresztes hadjáratának” sikerét

2016. június 6. 09:37

"Az expedíciós hadsereg katonáinak, tengerészeinek és pilótáinak! Hamarosan elindulnak a nagy keresztes hadjáratra, amelyre hónapok óta készülünk. Önökön a világ szeme!”  Ezzel a napiparanccsal indította csatába katonáit Dwight D. Eisenhower, a Szövetséges Expedíciós Erők főparancsnoka a normandiai partraszállás előtt.

A szövetséges csapatok a D-napon, vagyis 1944. június 6-án hajnalban indították meg az Overlord hadműveletet, amellyel megkezdődött a német csapatok kiűzése a nyugat-európai területekről. Az akcióhoz egy megtévesztési terv is tartozott, melynek célja az volt, hogy hamis rádióadásokkal, valamint szimulált támadásokkal elhitessék a németekkel, hogy a partraszállásra nem Normadiában, hanem Pas de Calais-nál kerül majd sor.

Hitler és az 1943-ban Franciaországba rendelt Rommel tábornok gyanította, hogy csak megtévesztő akcióról van szó. Gerd Von Rundsted, a nyugati front német haderejének főparancsnoka azonban hitelt adott az elterelő hadműveletnek, és végül jelentős német haderőt csoportosítottak Pas de Calais-hoz.

A németeket teljesen felkészületlenül érte a normandiai támadás. Bár a szövetségesek számos hibát követtek el (például az ejtőernyősök egy részét rossz helyen dobták le), ez nem bizonyult végzetesnek, ugyanis sok német katonai vezető még a harcok alatt sem eszmélt rá, hogy mi is folyik valójában. Rommel éppen szabadságát töltötte, Von Rundsted pedig még ekkor is meg volt róla győződve, hogy az igazi partraszállás Pas de Calais-ban készül.

A szövetségesek mintegy 156 ezer brit, amerikai és kanadai katonával indították meg az offenzívát. Bár az Omaha-partszakasznál támadó amerikai 1. gyaloghadosztályt jelentős veszteségeket szenvedett el a nap folyamán, estére minden előzetesen kijelölt partraszállási szakasz a szövetségeseké lett. A csapatok a következő hetek során egyre beljebb nyomultak a szárazföld belsejébe, és a sikert augusztus végére egész Észak-Franciaország és Párizs felszabadítása tette teljessé.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár