2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

17. századi, páratlan térképgyűjtemény és itáliai mesterek festményei a BÁV aukcióján

2016. május 9. 11:48

Ismét a tavalyi, sikeres árverési helyszínen, a MOM Kulturális Központban rendezi tavaszi, 68. művészeti aukcióját a BÁV. Az érdeklődőket ezúttal is több száz tételből álló, gondosan válogatott, igényes ékszer-, festmény- és műtárgykínálat várja, benne számos művészettörténeti ritkasággal.

Az aukció első napján az ékszerművészet válogatott darabjai, köztük nagy értékű, egyedi remekek várják a vásárlókat. Az ékszerkínálat gerincét az 1900-1940 között készült, drágakövekkel és brillekkel díszített elegáns, nőies alkotások képviselik, kikiáltási áruk igen kedvező, befektetési szempontból is figyelmet érdemlő. A hölgyek által kedvelt gyöngysorok pazar választéka mellett neves márkák míves darabjai képviselik a mai kor ékszerdivatját. Különösen gazdag a kínálat az értékes, nagy méretű brillekkel ékített fülbevalókból és gyűrűkből, jó néhánynál közülük kétmillió forint felett indul a licit. A férfiak élénk érdeklődésére főként a míves zsebórák és karórák számíthatnak: a nagy világmárkák igényes darabjai közül kiemelkedik a két utolsó tétel, egy Patek Philippe és egy Zenith El Primero karóra.

A hagyományokkal szakítva az első nap második blokkjában az ezüsttárgyak kerülnek kalapács alá. A közel 60 tételből a gyűjtők figyelmét bizonyára felkelti néhány ritkaságszámba menő, az ötvösművészet több korszakát reprezentáló antik ezüsttárgy. A német barokk ötvösöket dicséri a Kölnben 1770 körül készített szép boroskanna. Technikai érdekességként is figyelet érdemel a Georgius Goszmann által 1837-ben Pesten készített ezüst biedermeier kávéfőző, mely a modern filteres kávéfőzők elődje. Különleges szépségű használati tárgyak képviselik a szecesszió ötvösművészetét. Kidolgozottságával és dekorativitásával kiemelkedik egy kávéskanna és tejkiöntő, oldalán gyümölcsökkel és szamócalevél díszítéssel, mely 1900 körül, feltehetően Hans Müllner bécsi műhelyéből került ki. A kínálatban megtalálhatók német, prágai, moszkvai ötvösműhelyek szecessziós tárgyai is.

Az aukció második napi festménykínálatának összeállításakor arra törekedtek a BÁV szakértői, hogy a piacon jól csengő nevű, keresett sztárfestők és ismert, kvalitásos képeket alkotó kismesterek művei egyaránt kalapács alá kerüljenek. Az anyagban 16-19. századi hazai és európai mesterek és a 20. századi modern törekvések képviselő mellett kortárs művészek kiváló képei is helyet kapnak. Kiemelt figyelmet érdemel egy 16. századi ismeretlen velencei ikonfestő Krisztus siratását ábrázoló, kitűnő alkotása, melyben ötvöződik a bizánci tradíció és a kortárs velencei művészet hatása, ami unikálissá teszi ezt a muzeális jelentőségű táblaképet. Két bibliai témájú alkotás (Menekülés Egyiptomba, Szent család) jól reprezentálja az itáliai reneszánsz festészet szakrális hagyományait.

A XIX. század első felének korstílusa, a biedermeier édeskés festészetének legnagyobb mestere, Barabás Miklós egy finom pasztellképe is kalapács alá kerül majd. A 19. századi magyar festményanyag kiemelkedő alkotása Csók István Interieur című képe. A művet a vászon hátoldalán található datálások alapján a mester többször átfesthette, jelenlegi állapotában kétségkívül egyike Csók legjobb holland hangulatú zsánerképeinek. Az árverés további kvalitásos alkotásai közé tartozik Egry József két korai,a vidéki élet mindennapjait aranybarnás színvilágban megörökítő vászna. Napsütéses Balaton című alkotása a mester legtermékenyebb alkotói periódusában keletkezett. Rippl-Rónai József három finom pasztellképpel van jelen az aukción: a női portrék a festő különböző alkotói periódusaiból származnak. A modern és kortárs festők közül olyan neves alkotók műveire licitálhatnak majd az érdeklődők, mint Deim Pál, Fajó János, Erdélyi Béla, Fehér László, Vadász Endre, Hincz Gyula, Vörös Géza vagy Bak Imre.

Az aukciót záró műtárgycsoport  rendkívül változatos összetételű. Sztárdarabjai - korunk gyűjtői divatjának megfelelően - a Zsolnay-kerámiák, melyek közül a Mack Lajos formaterve alapján 1900-ban készített, fácánokkal díszített szecessziós virágtartó 1.2 milliós kikiáltási árról indul. Szintén Mack Lajos tehetségét dicséri az 1901-ben készült nőalakos, szecessziós virágtartó, melynek párdarabja az Iparművészeti Múzeumban található.

A modern kerámiaművészetet a Gorka-család néhány szép műtárgya reprezentálja, Gorka Géza művei mellett Gorka Lívia  plasztikai alkotásai, az életmű különleges darabjai. A nemzetközi műtárgykínálatból a szakrális tárgyak közül egy 15. századi itáliai körmeneti kereszt és két 19. századi orosz ikon, míg a keleti műtárgyak közül két buddha szobor keltheti fel a gyűjtők figyelmét. Rendhagyó, de páratlan tétel egy különleges és igen ritka, 1662-ben készült atlasz (térképgyűjtemény), tudomásunk szerint magyarországi árverésen hasonló még soha nem szerepelt.

Jótékonysági tételek: a BÁV a tavaszi aukció három tételének bevételét az Őrzők Alapítványnak ajánlja fel, amely a Tűzoltó utcai Gyermekklinika alapítványaként 25 éve segíti a daganatos és leukémiás gyerekek gyógyulását.

Aukciós kiállítás: 2016. május 7-17. A kiállítás május 15-16. kivételével minden nap 10-19 óráig látogatható.

Helyszín: BÁV Aukciósház (1052 Budapest, Bécsi utca 1.).

Árverés: 2016. május 19-20. 17:00
             2016. május 19., csütörtök 17.00: ékszerek és ezüst műtárgyak árverése
             2016. május 20., péntek 17.00: festmények és műtárgyak árverése

Helyszín: MOM Kulturális Központ (1124 Budapest, Csörsz u. 18.)

Az aukciót vezeti: Gundel Takács Gábor

További információért kattintson ide!

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Zenith El Primero karóra1837-ben készült pesti bidermeier kávéfőzőZsolnay szecessziós virágtartó, fácánokkalAsztali óra (1830 körül)Barabás Miklós: Fiatal hölgy fehér ruhában (1846)Bécsi szecessziós kávéskanna és tejkiöntő (1900 körül)Csók István: Interieur (1916)Díszmagyar szablya (19. sz. közepe)Ismeretlen itáliai festő Federico Barocci után: Menekülés Egyiptomba (17. század)Kölni barokk boroskanna (1770 körül)Itáliai körmeneti kereszt (15. század)Ismeretlen velencei ikonfestő: Krisztus siratása (1580-90 körül)Német zenedoboz (1900 körül)Térképgyűjtemény 1662-ből

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár