2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ez a tó olyan tiszta, hogy a levegőből is látható a hajóroncs

2016. május 4. 16:41

A Michigan-tó parti őrsége járőrözés közben vette észre, hogy a sekély vizekben kristálytisztán látható az 1917-ben elsüllyedt, negyven méteres Rising Sun gőzhajó roncsa. A Nagy-tavak tórendszer egyik tavának vize azért ilyen tiszta és átlátszó, mert nemrégiben olvadt el a nagy kiterjedésű vízfelületet beborító jégfelület, és még a nyári hónapok előtt vagyunk, mielőtt az algavirágzásnak köszönhetően felkavarodna a tófenéken lévő üledék.

A Michigan-tó parti őrsége egy rutin repülésre indult április végén, amikor a levegőből rábukkantak egy hajóroncsra, amelynek vonalait annak ellenére gyönyörűen lehetett látni, hogy közel négy méteres mélységben pihentek. Az 1917. október 29-én elsüllyedt gőzösön 32-en utaztak, szerencsére mindegyikőjüket időben és épségben kimentették a merülő hajóról, amely a Pyramid Pointnak nevezett északi földnyúlvány és a North és South Manitou Islands közrefogta részen merült a habok alá.

Az elolvadó jégfelület okozta víztisztaságnak köszönhetően számos további roncs is előbukkant. Többek között a 37 méteres James McBride roncsa is láthatóvá vált a Sleeping Bear Point közelében. Az 1848 április elsején a vízre bocsátott McBride az első teherszállító hajó volt, amely az Atlanti-óceánról behajózott a Nagy-tavak vizére. A fával megrakodott hajó 1857 októberében futott zátonyra, chicagói tulajdonosa pedig úgy döntött, hogy a biztosítás nélküli hajót nem érné meg visszavontatni a kikötőbe.

Egyes becslések szerint hatezer elsüllyedt hajó roncsa lehet a Nagy-tavak fenekén, azonban csupán 1500-nak ismerjük pontosan a hollétét, valamint a nevét.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
A James McBride hajóKét másik hajóroncs, amelyről szinte semmit sem tudnak a kutatók

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár