2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megtalálhatták Cook kapitány rég elveszettnek hitt hajóját

2016. május 2. 16:21

238 évvel eltűnése után megtalálták James Cook kapitány világhírű hajóját, az Endeavourt – állítja egy amerikai régészeti szervezet. Cook kapitány és legénysége 1770-ben a HMS Endeavourral érte el Kelet-Ausztrália partjait. 

A hajót később eladták, majd Lord Sandwich-re nevezték át, és az amerikai függetlenségi háború során brit csapatok szállítására használták. A vitorlást utoljára 1778-ban látták. A Rhode Island-i Tengerészet Régészeti Projekt (RIMAP) kutatói most azt állítják, a Rhode Island-i Newport Harbourben megtalálták a hajó roncsait.  A régészek szerint a vitorlást brit (vagyis saját) csapatok süllyesztették el az 1778-as Rhodes Island-i csata előtt.

Az Endeavourt 13 másik hajóval egyetemben egy kiterjedt – többek között a tengerfenék csúcstechnológiás berendezések segítségével történő feltérképezését, valamint Londonban talált hajózási dokumentumok vizsgálatát is magában foglaló –  régészeti kutatás keretében fedezték fel. A RIMAP kutatói szerint 80-100 százalék, hogy az Endeavour roncsait találták meg. A hajóra egy négy másik vitorlást rejtő lelőhelyen bukkantak rá. 

A társaság közleményében kifejtette: „Mind a 13, Newportban az amerikai függetlenségi háború idején elveszett hajó fontos az amerikai történelem szempontjából, Ausztráliában azonban nemzeti ünnep lesz, amikor a RIMAP azonosítja az Endeavourt.”

A RIMAP egyik kutatója először 1998-ban talált olyan történelmi dokumentumokat, amelyek az Endeavour átnevezésére és Amerikában való elsüllyedésére utaltak. 2014-ben az Ausztrál Nemzeti Tengerészeti Múzeum finanszírozásával megkezdődött az elméletet alátámasztó bizonyítékok összegyűjtésére irányuló kutatás. A RIMAP a közeljövőben a hajóroncs több darabjának a kiállítását tervezi.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
A HMS Endeavour

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár