2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Így néz ki manapság Nagy Konstantin kedvenc városa

2016. április 21. 11:26 MTI

Átadták a nagyközönségnek szerdán Szófiában Serdica antik romváros felújított maradványait, amelyeket 2010-ben metróépítés közben fedeztek fel a bolgár fővárosban. Az ősi város háromnegyedét tették látogathatóvá három szinten.

A több mint 9000 négyzetméteres régészeti komplexum hat antik utcából, egy ókeresztény bazilikából, hat nagyobb épületből és egy késő középkori templomból áll. A romváros egy részét üvegkupolával fedték be, a fedett területen kiállították az ásatások során előkerült régészeti leleteket és kialakítottak egy kulturális rendezvények megtartására alkalmas helyszínt, amelyhez az ókori romok szolgálnak kulisszaként.

A hatalmas szabadtéri múzeum egyik fő nevezetessége a város kelet-nyugati irányú főutcája, a 7-8 méter széles decumanus maximus, amelynek majdnem érintetlenül fennmaradt kövezetén a turisták is sétálhatnak. A feltárt épületekben láthatók a mozaikpadlók, a belső udvarok, a fürdők, az illemhelyek, a víz- és a szennyvízvezeték egy része.

Rómán kívül egyetlen más európai fővárosban sincs ilyen egyedülálló múzeum - jelentette ki Vezsdi Rasidov kulturális miniszter a szerdai átadáson, amelyen részt vett Bojko Boriszov miniszterelnök is.
Serdica kedvenc városa volt Nagy Konstantin császárnak, aki a saját Rómájának nevezte a települést - emlékeztetett a kulturális miniszter. Az ókori romok a kormány székhelye és az elnöki hivatal között helyezkednek el. A romváros megmentése céljából módosítottak a metró nyomvonalán, a restaurálást 15 millió levával (2,4 milliárd forint) támogatta az Európai Unió.

A restaurálást élénk bírálatok kísérték a felhasznált kövek és anyagok minősége és színe miatt, emiatt átmenetileg le is állították a munkát. A mai Szófia területe a Kr. e. VIII. században már lakott volt. A település a trák szerdi törzs után kapta az első elnevezését, a Serdicát, amelyet a római hódítás után is megtartott, amikor Moesia provincia központjává vált.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár