2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kalapács alá kerülnek Marilyn Monroe legendás filmes kosztümjei

2016. április 14. 18:21 MTI

Marilyn Monroe híres filmes kosztümjeire, egyebek között a Van, aki forrón szereti és a Páratlan biznisz a színházi biznisz című klasszikusokban viselt ruháira licitálhatnak az érdeklődők ősszel egy Los Angeles-i aukción, amelyen a hollywoodi legenda emléktárgyainak legnagyobb magángyűjteményét árverezik el.

A Julien's Auctions csütörtöki közlése szerint a brit David Gainsborough Roberts által árverésre bocsátott kollekció értéke nagyjából hárommillió dollár (829 millió forint). A november 19-re meghirdetett liciten Monroe filmes jelmezei mellett magánruhatárának darabjai, plakátok, ékszerek és személyes dokumentumok is helyet kapnak.

Gainsborough Roberts 1991-ben kezdett Monroe-hoz és más hírességekhez kötődő emléktárgyakat vásárolni. Jelenleg ő rendelkezik a néhai filmdíva és szexszimbólum filmes jelmezeinek legnagyobb gyűjteményével. A hetvenes éveiben járó férfi a csatorna-szigeteki Jerseyben lévő otthonában őrizte mostanáig a gyűjteményt, amelytől úgy érzi, ideje megválnia. Az aukció legizgalmasabb tételei közé tartozik az a fekete és test színű áttetsző koktélruha, amelyet a Van, aki forrón szereti (1959) című film egyik jelentében viselt Monroe, és amelynek leütési árát 200-400 ezer dollár (55-110 millió forint) közé becsülik.

Ugyancsak ádáz licitharc várható a Páratlan biznisz a színházi biznisz (1954) című musical ezüst és fehér gyöngyökkel kirakott ruhájáért, amely a szakértők szerint 100-200 ezer dollár között fog gazdát cserélni. Az 1956-os Buszmegálló című filmben halhatatlanná vált szaténruha várhatóan 100 ezer dollárért talál új gazdára. A Marilyn Monroe-hoz kötődő emléktárgyak iránt óriási a kereslet: a Hétévi vágyakozásban (1955) viselt elefántcsontszínű ruhája a filmes kosztümök esetében árverési rekordot jelentő 5,5 millió dollárért kelt el 2011-ben.

A Los Angeles-i aukciót megelőzően a gyűjtemény legértékesebb darabjaiból augusztusban kiállítás nyílik a Queen Mary 2 óceánjáró fedélzetén, majd a tárlat Londonban és más városokban is bemutatkozik. Monroe 1962-ben, 36 évesen halt meg. A filmdíva idén júniusban lenne kilencven éves.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár