2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Bud Spencer-filmplakátok a BÁV aukcióján

2016. április 12. 12:58

170 filmplakát kerül kalapács alá április 13-án, a BÁV Apszistermében. Olyan ikonikus filmek plakátjai közül válogathatnak, mint A Jedi visszatér, a Becéző szavak, a Gengszterek klubja, Piedone Egyiptomban, Dögkeselyű, Óvakodj a törpétől, A körhinta vagy a Süsü a sárkány. A 170 alkotás mintegy 50 grafikus munkája, köztük Helényi Tibor, Árendás József, Darvas Árpád, Felvidéki András, Görög Lajos, Kemény György, Pócs Péter, Sóti Klára, Szyksznian Wanda vagy Zelenák Crescencia.

Az aukción igazi ritkaságok is felbukkannak, melyekből csupán néhány példány maradt fenn – ezek közül is kiemelkedik Máté András nagyméretű, egész íves plakátja, amit a Magánélet című filmhez készített: lenyűgöző tipográfiai munka, melyen fő motívumként az akkori idők legnagyobb sztárja, Brigitte Bardot a „csúcsdísz”.

A különlegességeknek ezzel még nincs vége, hiszen az árverésen a Csillagok háborúja rajongóinak egyik meghatározó, és nemzetközileg is igen keresett darabja is feltűnik! Az áprilisi árverésen ugyanis Helényi Tibor, A jedi visszatérhez készített plakátjára is licitálhatnak a film és plakát rajongók! A poszter egy kisebb méretű változata 2014-ben már kalapács alá került, akkor 1325 dollárt ért a nemzetközi aukciós piacon. A most árverésre kerülő darabról egy városi legendában hallhattunk először, bár állítólag maga az alkotó is tudott a létezéséről: a gyűjtők körében is igazi különlegességnek számít a nyomdai jelekkel ellátott, egész íves plakát. E kivételes darabot nagy valószínűséggel a nyomdából csempészhették ki, hogy aztán évtizedekig egy fővárosi mozi vetítőjének falát díszítse, egészen a mozi bezárásáig.

A kiállítás és aukció másik különlegessége, hogy ennyi Bud Spencer-Terence Hill plakát még soha nem szerepelt együtt Magyarországon. A 20 poszter olyan, mindannyiunk által ismert, filmeket vonultat fel, mint a Piedone Egyiptomban, Én a vizilovakkal vagyok, Aladdin, Piedone Hong-Kongban, Szuperhekusok stb.

A BÁV Zrt. másodszor rendez plakátaukciót, melynek anyagát kizárólag filmplakátok adják. Az árverési anyag egy magyar magánygyűjtő tulajdonát képezi. Nemzetközi viszonylatban a filmplakátok rendkívül népszerűek és nagy gyűjtőkörrel rendelkeznek,  ennek megfelelően aukciós piacuk is rendkívül aktív. Magyarországon a filmplakátok még csak most kerülnek a gyűjtők és filmrajongók látókörébe. A nyugati trendekkel ellentétben még viszonylag ritkán láthatunk eredeti plakátokat az otthonokban. De éppen ezért a mostani aukción még mindenki elérhető áron csaphat le kedvenc filmjének plakátjára vagy kedvelt grafikusa alkotására!

Kiállítás: 2016. április 2-12., hétköznap 10-19 óráig, szombaton 10-14 óráig (vasárnap zárva). A belépés ingyenes.

Tárlatvezetések:
2016. április 4., hétfő, 17:30: Filmszerész a plakátrengetegbe - Kovács Gellért, filmkritikus tárlatvezetése
2016. április 11. hétfő 17.30: A magyar plakátgyűjtés fénykora - Badits Marcell, plakátgyűjtő tárlatvezetése

Árverés: 2016. április 13., szerda 17:00
Helyszín: BÁV Apszisterem (1052 Budapest, Bécsi utca 3., bejárat az ékszerbolton keresztül)

Amennyiben elfoglaltsága nem teszi lehetővé személyes részvételét az aukción, vételi ajánlatát fogadjuk, telefonos megbízását kollégáink teljesítik. Keresse Gebei Éva, aukciós menedzsert: [email protected], 36-20-777-2521

További információért kattintson ide!

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár